Працівники Держсанепідслужби провели санітарно-епідеміологічне обстеження в осередку захворювання, відібрали проби. Дослідження тривають.
Вірусний гепатит А – це висококонтагіозне інфекційне захворювання людини, яка є єдиним джерелом вірусу у природі. Вірус є надзвичайно стійким до дії фізико-хімічних чинників та тривалий час може зберігатися в навколишньому середовищі. Джерелом інфекції є хвора людина, насамперед з безсимптомними формами захворювання, яка не викликає підозри у оточуючих. Групою ризику, сприйнятливою до захворювання, є неімунні люди (не щеплені або ті, хто не хворів на гепатит А).
В організм здорової та чутливої до вірусного гепатиту А людини вірус потрапляє через рот з забрудненою водою, харчовими продуктами, за допомогою забруднених рук або інфікованих предметів.
Житомирська область відноситься до географічної зони, де циркуляція вірусу гепатиту А відносно висока.
Щоб уникнути захворювання, фахівці санітарно-епідеміологічної служби рекомендують:
* вживати якісну питну воду, що подається водопровідними джерелами централізованого та нецентралізованого водопостачання, котрі контролюються комунальною службою та держсанепідслужбою;
* воду з нецентралізованих джерел (колодязів, свердловин тощо) перед вживанням кип'ятити;
* не використовувати воду із сумнівних джерел;
* не вживати продукти, придбані на стихійних ринках;
* ретельно мити перед вживанням овочі та фрукти;
* дотримуватись технологічного (температурного) режиму приготування їжі;
* регулярно мити руки.
Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: головний редактор УкрЗахідІнформ
.
Попередня новина: Луцький міський голова ...
Наступна новина: м. Тернопіль: під час ...