В Житомирській області лікарі-нефрологи відзначають професійне свято

В Житомирській області лікарі-нефрологи відзначають професійне свято

28.03.16 11:40 0 609
27 березня в Україні відзначається День нефролога.

Нефрологія представляє галузь медицини, яка вивчає функції та хвороби нирок, діагностику хвороб нирки та їх лікування.

Історія нефрологічної служби області бере початок у травні 1985 року. Саме тоді від відділення кардіології Житомирської обласної лікарні відокремилось окреме відділення нефрології на 40 ліжок для надання спеціалізованої допомоги хворим з патологією нирок.

За словами завідуючої нефрологічного відділення Алли Біляс, усі лікарі мають вищу кваліфікаційну категорію з нефрології, володіють необхідними методиками обстеження хворих та проведення кваліфікованого, консервативного та екстракорпорального (програмний гемодіаліз, перитонеальний діаліз) лікування.

У відділенні нефрології також проводиться обстеження реципієнтів та донорів в плані підготовки їх до подальшої трансплантації, яке проводиться в центрах трансплантації міст України та за кордоном. Нині в області проживає 26 пацієнтів з трансплантованою донорською ниркою з них 1 дитина.

На жаль, останніми роками, в Україні та області спостерігається збільшення важких форм набутих, вроджених та спадкових захворювань, які призводять до прогресування патологічного процесу та виникнення ниркової недостатності. Тож головним у роботі нефрологів є виявлення та лікування хворих в ранній стадії захворювання, коли проведена своєчасно та адекватно консервативна терапія може призупинити, або сповільнити розвиток ниркової недостатності. Згідно з національним реєстром хворих на хронічну хворобу нирок та пацієнтів з гострим пошкодженням нирок серед 19042 хворих – 17590 хворих (а це 92.4 % від всіх зареєстрованих) з початковими стадіями хронічної хвороби нирок, без ознак ниркової недостатності.

Також лікарі-нефрологи проводять організаційно-методичну та санітарно-освітню роботу, направлену на обізнаність медичного персоналу та громадян з можливими ризиками та клінічними проявами захворювань нирок з метою профілактики та раннього виявлення хвороби.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Огляд програми Guitar Pro 6
Наступна новина: На Хмельниччині ...

КОМЕНТАРІ