Луцький зоопарк прагне доєднатися до міжнародної системи моніторингу тварин

Луцький зоопарк прагне доєднатися до міжнародної системи моніторингу тварин

01.04.16 17:43 0 766
Нещодавно на базі Київського зоопарку пройшов другий навчальний семінар по роботі з програмою ZIMS, працювати у якій мріє і луцький звіринець.

У семінарі взяли участь провідні фахівці-співробітники українських зоопарків, серед яких – і директорка КП «Луцький зоопарк» Людмила Денисенко. По закінченню навчання, яке провів представник компаніїї ISIS в Східній Европі та Ізраілі Олександр Канторович, усі учасники отримали сертіфікати міжнародного зразка.

За словами Людмили Денисенко, ZIMS ( Zoological Information Management System) – продукт, створений компанією ISIS. Це міжнародне програмне забезпечення, призначене для обліку та моніторінгу колекції тварин та усього діловодства зоопарку. Воно використовується в режимі онлайн членами міжнародної некомерційної організацією ISIS (International Species Information System або Міжнародна інформаційна система видів), яка обслуговує понад майже десятки тисяч зоопарків та акваріумів всьому світу і містить електронну базу даних, що включає докладну інформацію щодо більш ніж 3 мільйонів тварин (загалом понад 15 тисяч видів).

Стосовно того, для цього це нам, керівник зоопарку пояснює, що «це означає, що нас визнають закладом, де можна проводити міжнародну наукову та племінну роботу. А якщо у базі будуть всі наші тварини з дитинчатами, то це створить належний облік та дозволить нам обмінюватись тваринами з іншими зоопарками планети».

Щоправда, доєднання до ліцензійного програмного забезпечення вартує грошей, причому у валюті. Однак Людмила Денисенко сподівається, що кошти вдасться заробити.

Довідково:

Загалом ідея ZIMS виникла 2008-го. З'явилася проблема, як для підтримки генетичної різноманітності популяцій рідкісних тварин, що утримуються в неволі, забезпечити ефективний обмін даними між зоопарками. І тоді американські зоологи запропонували використовувати онлайнову базу даних ZIMS, яка спочатку задумували як сайт знайомств для братів наших менших. Адже зоопарки використовували так звані «племінні книги», де значилися стать, вік, біометричні показники, стану здоров'я і родоводу тварин. Однак була проблема недостатньої оперативності їх поновлення та відсутності специфічної інформації, важливої для розмноження тварин. Тим паче, що розмноження тварин у неволі ускладнене генетичних одноманітністю популяції, тому для збереження виду необхідно ретельне планування і співпраця між зоопарками.

Луцький зоопарк

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Громадські організації ...
Наступна новина: Аграріями Вінниччини ...

КОМЕНТАРІ