Мрії про незалежність: видобуток нафти і газу в Україні

Мрії про незалежність: видобуток нафти і газу в Україні

02.04.16 19:40 0 743

Практика сучасної економіки показує, що наявність серйозних запасів вуглеводневих ресурсів при вмілому використанні часом може компенсувати всі недоліки навіть самої відсталої та неконкурентоспроможної держави. У гонці економік своєрідну поул-позицію по визначенню займає країна із значним ресурсним потенціалом. Україні ж в цьому змаганні поки відведена роль відвертого аутсайдера.

Минуле і сьогодення

Як повідомляє сайт 104ua.ru: хто б міг подумати, але саме Україна ще в середині 1970-х років минулого століття була флагманом радянської сировинної промисловості, і була одним з найбільших експортерів газу в Європі. Природно, обсяги українського газо- і нафтовидобутку тих часів чи можна порівняти з сьогоднішніми показниками найбільших вуглеводневих держав світу, однак для сучасної України 68,7 млрд м3 природного газу, видобутих в 1975 році, і 14,5 млн т нафти - в 1972-му , до сих пір залишаються неповторними рекордами.

У 2013 році наша країна зуміла добути всього 3 млн т нафти (в порівнянні з 2012-м видобуток скоротився на 5,4%) і 20,998 млрд м3 газу (приріст на 4%), що в сучасних умовах непомірно мало. За темпами щорічного видобутку вуглеводнів Україна знаходиться в світі на вельми посередніх позиціях, займаючи в сфері видобутку газу і нафти 31-е і 51-е місця відповідно.

Звичайно, в цьому плані наша країна випереджає такі незаперечно розвинені держави, як Франція, Австрія чи Італія, але все ж від лідерів світового рейтингу країн-виробників вуглеводневої сировини нас відділяє бездонна прірва. Для порівняння, в 2013 році одна лише Росія отримала зі своїх надр в 33,4 рази більше газу, ніж Україна, - 668 млрд м3.

У той же час Саудівська Аравія в 2013 році виробила 542,3 млн т нафтової сировини. Згадувати тут про українські 3 млн т просто недоречно.

Щорічно наша країна споживає не менше 50 млрд м3 газу і 10 млн т нафтопродуктів. З огляду на газовий конфлікт з Росією, цілком ймовірно, що споживання «блакитного палива» в 2016 році в Україні істотно знизиться, але навіть в умовах жорстокої економії вітчизняних потужностей з видобутку енергоресурсів не вистачить - газом самі себе ми забезпечуємо лише на 40 %, нафтою - на 25-30 % Безумовно, потенціал до збільшення видобутку вуглеводнів в України є, однак це розмова, як мінімум, середньострокової перспективи, тоді як енергоресурси Україні потрібні вже сьогодні. Втім, і без того очевидно, що світове лідерство у видобутку вуглеводнів українцям може снитися хіба що в щасливих снах. У реальному житті основне завдання нашої країни - хоча б частково знизити залежність від імпортованих природних ресурсів.

Всього в Україні зареєстровано близько 350 газових, нафтових, газо- і нефтеконденсатних, а також нафтогазових родовищ. Загальні доведені запаси газу в Україні, за оцінками НАК «Нафтогаз України», не такі вже й мізерні - 1,04 трлн м3, а доведені запаси нафти знаходяться на рівні 137 млн ​​т.

Власний видобуток газу і нафти в нашій країні грунтується на роботах в трьох головних нафтогазоносних районах: Прикарпатському, Дніпровсько-Донецькому і Південному. Всі вони відомі ще з радянських часів, але за період незалежності України особливих приводів для гордості ні західні, ні східні, ні південні нафтовики і газовики поки не мають.




Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Наступна новина: Самые популярные мифы о 4G

КОМЕНТАРІ