Створення добровільних пожежних дружин на Прикарпатті – вимога сьогодення

Створення добровільних пожежних дружин на Прикарпатті – вимога сьогодення

06.04.16 14:03 0 581
З 4 по 6 квітня на Прикарпатті триває навчально-практичний семінар «Створення добровільних пожежних дружин (команд) у сільських і селищних громадах».

Проект здійснюється за сприяння Фонду Ганса Зайделя за підтримки Івано-Франківської обласної ради та Івано-Франківської ОДА за участі Управління ДСНС в області на базі Івано-Франківського об­­ла­сного центру перепідготовки та пі­­д­ви­щення кваліфікації працівників ор­га­нів державної влади, органів місцево­го самоврядування, державних під­п­­ри­ємств, установ і організацій.

За словами першого заступника голови обласної ради Василя Гладія, даний семінар відкриває нову сторінку в українсько-німецькій співпраці і продовжує плідну і багаторічну роботу з Фондом Ганса Зайделя.

Керівник проекту Фонду Ганса Зайделя в Україні, Республіці Молдова та Румунії Даніель Зайберлінг підкреслив, що в Німеччині вироблений багатий досвід щодо співпраці між державними установами та громадою населених пунктів, і найважливіше його значення полягає в тому, що немає єдиного алгоритму, успіх приходить за умови врахування особливостей і специфіки кожної громади.

Керівник апарату Івано-Франківської ОДА Валерій Крецул підкреслив, що даний захід відбувається на території колишньої німецької колонії, що є дуже символічним фактом.

Метою даного навчально-практичного семінару, на який запрошені посадові особи місцевого самоврядування і активісти добровільних пожежних формувань – надання посадовцям місце­во­­го самоврядування та гро­ма­­дським ак­­тивістам знань та умінь для активіза­ції роботи зі створення у те­ри­торіа­ль­них громадах добровільної пожежної охорони на виконання розпорядження Івано-Франківської ОДА від 15 липня 2014 року №430 « Про створення та сприяння функціонуванню добровільної пожежної охорони», а також використання у цій роботі німецького досвіду організації пожежної справи і залучення громадськості до участі в добровільних пожежних командах.

Відкриваючи його теоретичну частину, з доповіддю щодо загальної характеристики стану пожежної та техногенної безпеки Івано-Франківської області виступив начальник Управління ДСНС в області полковник служби цивільного захисту Володимир Чернецький.

Володимир Володимирович окреслив географічні, рельєфні та метеорологічні особливості Прикарпаття, зупинився на повенях 2008 та 2010 років, розповів про техногенну завантаженість області. Усі ці фактори свідчать про те, що Івано-Франківщина у питанні потенційної можливості виникнення надзвичайних ситуацій відноситься до регіонів підвищеної небезпеки і передбачає високий рівень відповідальності працівників ДСНС перед населенням щодо його безпечної життєдіяльності.

Саме виходячи з безпеки людського життя, збереження природних ресурсів, мінімізації ризиків техногенних катастроф та аварій потрібно робити все, щоб на Прикарпатті збільшувалася кількість добровільних пожежних дружин, адже на Івано-Франківщині найбільшу кількість пожеж зареєстровано саме у житловому секторі. Минулого року в помешканнях прикарпатців виникло 1413 пожеж, у вогні загинули 50 людей. Від початку 2016-го у житловому секторі на Івано-Франківщині зареєстровано 332 пожежі, вогонь забрав 14 життів. Найбільше пожеж виникало на території Івано-Франківської міської ради, Коломийського, Калуського та Надвірнянського районів.

Збитків могло б і не бути, якби ліквідація пожеж розпочиналась на початковій стадії їх виникнення. На превеликий жаль, існуюча мережа державних, відомчих та місцевих пожежно-рятувальних підрозділів не дозволяє цього зробити. Підвищити рівень пожежної безпеки на селі можуть тільки самі територіальні громади шляхом створення добровільних протипожежних формувань, як це робиться в розвинених європейських країнах, Канаді та Сполучених Штатах Америки.

В ході проведення семінару рефере­нти Фо­н­ду Ганса За­йделя доктор Юрген Ва­льхсхьофер та Вальтер Шваб ознайомлять присутніх з принципами місцевого самоврядування та організацією пожежної справи у Німеччині та Баварії, з досвідом створення та роботи добровільних по­же­жних фо­р­­мувань у Німеч­чи­ні. Також будуть розглянуті питання територіальної реформи та вирішення питань пожежної безпеки у громадах та розробки стратегій створення добровільних пожежних дружин.

На семінарі також будуть проведені дискусії з актуальних питань та проблем адаптації в Україні німецького досвіду з залучення громадськості до вирішення питань пожежної безпеки у громадах.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: У Львівській області ...

КОМЕНТАРІ