Об`єднаним територіальни громадам Тернопільщини виділено субвенцію в розмірі 141,5 млн гривень

Об`єднаним територіальни громадам Тернопільщини виділено субвенцію в розмірі 141,5 млн гривень

06.04.16 15:43 0 586
Об'єднаними громадами охоплено близько 30% площі області (3830 км?), 167 рад із 615 сільських, селищних та міських рад (283 населені пункти) та 229 тис. населення.

Про це повідомив директор департаменту архітектури, будівництва, житлово-комунального господарства та енергозбереження Володимир Харченко під час колегії обласної державної адміністрації.

«Внаслідок змін, внесених до податкового та бюджетного законодавства, інших законодавчих актів у контексті децентралізації, обсяг власних доходів бюджетів об'єднаних громад (без урахування трансфертів) на 2016 рік становить 221,7 млн гривень, що у 2,6 разів більше, ніж у 2015 році», - констатував Володимир Харченко.

Згідно з Постановою Кабінету Міністрів України, на 2016 рік територіальним громадам виділена субвенція в розмірі 141,5 млн гривень на формування інфраструктури.

Утвореним громадам облдержадміністрація максимально надає практичну консультативну допомогу щодо усіх сфер реорганізації, створення та функціонування громад.

Для представників об'єднаних територіальних громад області проведено ряді нарад, заходів та семінарів щодо утворення та функціонування органів місцевого самоврядування.

Також, активно продовжується робота з підготовки пропозицій до проекту перспективного плану, надаються консультації та роз'яснення органам місцевого самоврядування.

На даний час прийнято проміжні рішення щодо об'єднання близько десяти перспективних громад. Громади, на прикладі уже об'єднаних, розуміють дійсні переваги об'єднання, чіткі стимули та та юридичні перспективи.

Водночас, зараз є актуальною проблемою питання порядку добровільного приєднання нових громад до уже об'єднаних. Для врегулювання цього зареєстрований проект закону за № 3638 від 11.12.2015, проте він тільки на початковій стадії розгляду та прийняття.

Також законодавчого врегулювання потребують питання:

- передачі повноважень об'єднаним територіальним громадам щодо розпорядження землями за межами населених пунктів;

- надходження до бюджетів об'єднаних територіальних громад адміністративних зборів за проведення державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань; речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень; плати за скорочення термінів надання послуг вказаних адміністративних зборів.

«Найближчим часом зусилля облдержадміністрації буде спрямоване на продовження роботи щодо об'єднання решти територіальних громад та напрацювання пропозицій щодо удосконалення нормативної бази для їхньої діяльності», - констатував Володимир Харченко

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Лучани взяли участь у ...
Наступна новина: В Івано-Франківській ...

КОМЕНТАРІ