Волинь: науковці ЧІПБ розробили пристрій аварійного знеструмлення житлових будівель і споруд «СІПОРІЗ»

Волинь: науковці ЧІПБ розробили пристрій аварійного знеструмлення житлових будівель і споруд «СІПОРІЗ»

07.04.16 10:22 0 593
Одним із етапів оперативних дій пожежно-рятувальних підрозділів під час гасіння пожежі є знеструмлення об’єкта. Для виконання вказаної роботи рятувальники озброєні спеціальним діелектричним інструментом – діелектричними ножицями. Умови їх застосування регламентовано Статутом дій у надзвичайних ситуаціях та правилами безпеки праці. Оскільки основними умовами застосування ножиць є пожильне перерізання проводів напругою до 220 V, то вони не можуть використовуватись у сучасних умовах.

У 2006 році до правил улаштування електрообладнання були внесені зміни. Одним із нововведень стала вимога, яка полягає в тому, що лінії електричних мереж, які реконструюються або будуються в житловому секторі, повинні бути виконані самоутримним ізольованим проводом (СІП). До такого нововведення рятувальники були не готові, та й служба енергонагляду елемент аварійного знеструмлення не передбачила.

«Перехід на застосування проводів марки СІП зумовлено новими вимогами євростандартів для забезпечення єдиного простору з європейськими енергомережами. Даний вид проводу має низку переваг, у порівнянні із проводом марки А та АС. Він не переплітається, виключає можливість ураження людини електричним струмом у разі падіння чи обриві та багато іншого» – розповів на семінар-нараді заслужений енергетик України Отрошко Михайло Васильович. Окрім цього він додав, що питання захисту ліній електричних мереж на також враховані. Це і запобіжники, автоматичні вимикачі, реле напруги та диференціальні автомати. Останній пристрій захищає мережу не лише від короткого замикання, а й від перехідних опорів, тому, якщо попаде вода на обладнання під напругою, він відразу спрацює і знеструмить весь об’єкт».

Вище зазначені системи захисту, а також розміщення автоматичних вимикачів ззовні будівлі не задовольняє рятувальні підрозділи, адже існують випадки, коли необхідно знеструмити будівлю за її межами. Особливо такий фактор присутній у сільських населених пунктах. Віддаленість пожежно-рятувальних підрозділів призводить до збільшення часу розвитку пожежі, і, нерідко, на момент прибуття рятувальників вся будівля охоплена полум’ям. У такому випадку вимикання автоматичного вимикача ззовні будівлі не усуває ймовірності потрапляння на нього води.

Саме такі реальні ситуації і спонукали науковців інституту до розроблення засобу знеструмлення будівель, ввід до яких виконаний проводом СІП. В основу розробки вони поклали: безпеку для людини, котра проводить знеструмлення, мобільність та оперативність у застосуванні, а також виключення можливості аварійного режиму роботи електричної мережі.

ЧІПБ імені Героїв Чорнобиля

НУЦЗ України
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чернівецька область: ...
Наступна новина: Веломандрівка без проблем: ...

КОМЕНТАРІ