Тернопілля: за сприяння влади області покращено умови проживання у Петриківському геріатричному пансіонаті

Тернопілля: за сприяння влади області покращено умови проживання у Петриківському геріатричному пансіонаті

07.04.16 14:00 0 690
З робочою поїздкою голова обласної державної адміністрації Степан Барна побував у комунальній установі Тернопільської обласної ради «Петриківський обласний геріатричний пансіонат». Очільник краю оглянув приміщення закладу, ознайомився з умовами, у яких проживають підопічні, поспілкувався з ними.

Наразі у закладі завершено реконструкцію покрівлі з надбудовою горищного даху корпусів. Роботи проведено за кошти з Державного фонду регіонального розвитку (1 млн 600 грн.), ще 160 тисяч спрямували з обласного бюджету.

Як розповів директор закладу Степан Глушок, пансіонат збудований без шатрового даху і без технічного поверху. Тому неодноразово під час дощів волога потрапляла на ліжка підопічних.

«Наразі усі роботи, які тривали з вересня минулого року, завершено, - констатував Степан Васильович. – Також влаштування шатрового даху дозволить зменшити фактичні питомі тепловитрати на опалення будівлі».

За словами Степана Глушка, у планах – облаштувати мансардний поверх, у який планують перевести адміністративний корпус.

Степан Барна гідно оцінив якість проведення робіт.

«У стратегії розвитку Тернопільщини передбачена реконструкція низки об`єктів сфери соціального захисту, - зазначив очільник краю. – Триває реконструкція у Шумському територіальному центрі соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян у с. Великі Дедеркали Шумського району. Для нас важливо створити належні умови для людей похилого віку. Як бачимо, у Петриківському пансіонаті ще кілька місяців тому при нормі 2 жило 3-4 людей, але зараз цю ситуацію виправили».

Довідково: Петриківський геріатричний пансіонат працює з 1975 року, розрахований на 185 ліжко-місць. На даний час в ньому проживає 175 підопічних, з них 13 осіб переселені із зони АТО.

Підопічні пансіонату забезпечені чотирьохразовим харчуванням, одягом, взуттям, м'яким інвентарем.

Пансіонат має автономне опалення, забезпечується питною водою з артезіанської свердловини, має також власні пекарню, пральню, харчоблок.

Підсобне господарство має в своєму користуванні 4 га сільгоспугідь. У 2001 році було висаджено сад фруктових дерев, до підсобного господарства належить свинарник, тому часткове забезпечення м'ясом проводиться з підсобного господарства. Мешканці пансіонату за бажанням можуть працювати в саду, на полі, у свинарнику.

Крім цього, працює бібліотека та відділення краєзнавчого музею з Тернопільського педагогічного університету, а студенти та члени різних благодійних організацій допомагають проводити святкування та різноманітні церемонії. Щотижня мешканці пансіонату мають змогу зустрічатися із священиком.

У 1993 року в пансіонаті розгорнуто реабілітаційне відділення. Працює фізіотерапевтичний кабінет та кабінет лікувальної фізкультури.

Проведено поточний ремонт житлового корпусу. З метою економного використання енергоресурсів пансіонат частково переведено на опалення з використанням альтернативних видів палива (використовується твердопаливний котел, який працює на відходах деревини та паливних брикетах). Крім цього, придбано 2 електроводонагрівачі та 1 електроплита.

Будинок-інтернат співпрацює з благодійними організаціями „Белафельд”, Українсько-Канадським філіалом соціальних послуг в Манітоба, Канада, Україна для Христа, Благодійність с. Ілавче, асоціацією Ванде Україна.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Центр надання ...
Наступна новина: На Вінничині прозорі ...

КОМЕНТАРІ