Вінничина: зупинімо діабет разом! (+фото)

Вінничина: зупинімо діабет разом! (+фото)

08.04.16 14:01 0 598
Цукровий діабет (ЦД) – одне із найпоширеніших в Україні неінфекційних захворювань, що потребує не лише лікування, а й потужної профілактики. На цьому неодноразово наголошували учасники круглого столу, що відбувся в рамках відзначення Всесвітнього дня здоров'я. У 2016 році Всесвітній день здоров'я – 7 квітня присвячений питанням профілактики, виявлення та лікування «солодкого вбивці» і проходить під гаслом: «ПЕРЕМОЖЕМО ДІАБЕТ!»

Серед учасників круглого столу – Світлана Швидюк та Лариса Бевза – головні спеціалісти Департаменту охорони здоров'я ОДА, Пилип Прудиус - обласний спеціаліст відповідальний за методичну роботу за фахом «ендокринологія», президент ГО «Вінницька обласна асоціація ендокринологів»; Марина Власенко – завідувач кафедри ендокринології ВНМУ ім. М.І. Пирогова, д. м. н.,професор, віце-президент ГО «Вінницька обласна асоціація ендокринологів»; Тамара Васильчук – головний лікар Вінницького обласного Центру здоров'я, Лариса Грінченко – Голова Асоціації хворих на цукровий діабет. Також на заході були присутні представники громадських організацій та ЗМІ.

За словами Світлани Швидюк, у Вінницькій області захворюваність на цукровий діабет кожен рік зростає. Так, в 2008 році кількість хворих становила 38 763чол., а у 2015 р. – 49 927 чол.

Як зазначив Пилип Прудиус, незважаючи на це, на сьогоднішній день хворі на ЦД на 100% забезпечені препаратами інсулінів. Але є на даний момент проблеми із забезпеченням таблетованими цукрознижувальними препаратами, засобами самоконтролю хворих на цукровий діабет; навчанням пацієнтів.

-Україні, в тому числі Вінницькій області, потрібно опиратися на досвід Куби та Індії у боротьбі із цукровим діабетом. Там уже давно діють програми лікування та профілактики цього захворювання. У Вінницькій області на базі ендокринологічного диспансеру діють три «Школи хворих на ЦД», де із пацієнтами потужно працює «армія» лікарів, психологів. Їхнє завдання – навчити пацієнтів повноцінно жити з цим недугом і вчасно звертатися по допомогу, аби уникати тяжких ускладнень. Але без бажання самого пацієнта лікуватися – навіть ця «армія» не здатна допомогти повноцінно, - наголосила Марина Валсенко.

Окремою темою постало питання захворюваності дітей на цукровий діабет, а також соціальні та економічні аспекти ЦД.

Під час засідання відбулась презентація «Посібника для сімейних лікарів з ведення хворих на цукровий діабет», виданого Винницьким високоспеціалізованим ендокринологічним диспансером спільно із спеціалізованим медичним виданням «СахарОК».

Учасники закликали громадськість та ЗМІ підвищувати рівень знань про діабет, а також активно пропагувати профілактику цього небезпечного захворювання.

-Основними «провокаторами» цукрового діабету, як і усіх інших неінфекційних захворювань, є неправильне харчування, малорухливий спосіб життя, вживання тютюну та зловживання алкоголем. Важливою ланкою у формуванні здорових звичок та боротьби з діабетом є молодь і ЗМІ. Закликаю журналістів і громадськість стати союзниками у боротьбі із цукровим діабетом, - наголосила Тамара Васильчук.

Цукровий діабет – надзвичайно важлива проблема не лише медична, але й економічна. Варто пам'ятати, що лише спільними зусиллями можна отримати перемогу цій тяжкій боротьбі.

















Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Хмельниччині ...
Наступна новина: На Рівненщині співробітника ...

КОМЕНТАРІ