Житомирщина: переможемо діабет!

Житомирщина: переможемо діабет!

08.04.16 13:08 0 564
До Всесвітнього дня здоров'я, який традиційно відзначається 7 квітня, ВООЗ нагадує про небезпеку цукрового діабету. Адже поширеність діабету за останні роки значно зросла, тож і гасло цьогорічного дня здоров'я «Переможемо діабет!».

У світі 382 млн. хворих на цукровий діабет. Прогнозована кількість хворих до 2025 року – 552 млн. В Україні кількість зареєстрованих осіб з діагнозом цукрового діабету становить 1,5 млн.

За словами обласного позаштатного ендокринолога, завідуючої ендокринологічним відділенням обласної клінічної лікарні ім. О.Ф. Гербачевського Вікторії Стаховської, впродовж 2015 року в Житомирській області зареєстровано 39 569 хворих на цукровий діабет, з них 6 932 осіб (в т.ч. 224 дитини) потребували лікування препаратами інсуліну. Щороку спостерігається збільшення кількості хворих на цукровий діабет в області, Україні та в світі, в т.ч. тих, що отримують інсулінотерапію (за останні 10 років їх кількість подвоїлась).

Цукровий діабет (ЦД) – це порушення обміну речовин, при якому з різних причин не відбувається нормального засвоєння клітинами організму цукру (глюкози) з крові, внаслідок чого у людини хронічно підвищується рівень глюкози в крові. Отже, якщо домогтися, щоб рівень глюкози в крові не перевищував допустимої граничної межі, захворювання вдасться контролювати, точніше, не буде небезпечних наслідків, тобто діабетичних ускладнень.

Із загального числа хворих на діабет близько 5% мають - цукровий діабет 1 типу, а 95% - цукровий діабет 2 типу.Це два абсолютно різних, діаметрально протилежних за причинами розвитку захворювання, у яких є один загальний симптом - підвищення цукру крові.

Симптоми цукрового діабету дещо відрізняються при діабеті 1 та 2 типу. Іноді може не бути взагалі ніяких симптомів, і цукровий діабет діагностують, наприклад, звертаючись до офтальмолога при огляді очного дна. Але існує комплекс симптомів цукрового діабету, характерних для діабету обох типів, це:

* підвищена спрага і часте сечовипускання, сухість шкірних покривів, втрата ваги,

* судоми литкових м'язів, порушення зору, свербіж шкіри і слизових статевих органів.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Тернопільщині 76 % ...
Наступна новина: Чернівецька область: ...

КОМЕНТАРІ