На Вінничині механізми державної підтримки енергозберігаючих заходів (+фото)

На Вінничині механізми державної підтримки енергозберігаючих заходів (+фото)

09.04.16 13:31 0 548
На в Україні діє державна програма, яка спрямована стимулювання впровадження енергоефективних заходів населенням.

З метою популяризації реалізації енергозберігаючих заходів серед населення та стимулювання впровадження відновлюваних та альтернативних джерел енергії, у постанові Кабінету Міністрів України від 3 березня 2010 року № 243 було затверджено Державну цільову економічну програму енергоефективності і розвитку сфери виробництва енергоносіїв з відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива (далі – Програма), метою якої було створення умов для наближення енергоємності валового внутрішнього продукту України до рівня розвинутих країн та стандартів Європейського Союзу, підвищення ефективності використання паливно-енергетичних ресурсів і посилення конкурентоспроможності національної економіки та оптимізація структури енергетичного балансу держави із підвищенням частки енергоносіїв, отриманих з відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива.

Постановою Кабінету Міністрів України від 2 лютого 2016 року № 63 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 1 березня 2010 р. № 243 і від 17 жовтня 2011 р. № 1056» було внесено зміни до зазначеної Програми, визначено обсяги фінансування з державного бюджету та подовжено термін дії до 2016 року.

Наразі Програмою забезпечується державна підтримка впровадження енергоефективних та енергозберігаючих заходів, зокрема з утеплення житла. Механізм реалізації Програми на 2016 рік визначено Порядком використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів щодо ефективного використання енергетичних ресурсів та енергозбереження, який затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2011 року № 1056 (далі – Порядок) із останніми змінами до неї від 2 лютого 2016 року постановою КМУ№ 63. Так, Державною програмою передбачено відшкодування:

20% частини суми кредиту (але не більше 12 тис. грн.) – механізм заміни газових котлів для населення;

30% частини суми кредиту (але не більше 14 тис. грн.) – для фізичних осіб на впровадження енергоефективних заходів.

40% частини суми кредиту (але не більше 14 тис. грн. в розрахунку на одну квартиру) - для ОСББ та ЖБК як юридичних осіб, для загально будинкових заходів.

Якщо позичальником є фізична особа-отримувач субсидії на оплату житлово-комунальних послуг, йому відшкодовується 70% частини суми «енергоефективного» кредиту. Якщо в складі ОСББ є отримувачі субсидій, таке ОСББ отримує відшкодування у середньозваженому розмірі між 40% і 70% — залежно від кількості субсидіантів.

За даними Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України (відповідальний виконавець бюджетної програми), відповідно до зведених реєстрів позичальників, за грудень 2015 року виплачено з бюджету 123 млн. грн. компенсації за державною програмою з енергоефективності.

Зокрема, ОСББ-учасники програми отримали 0,6 млн. грн. компенсації. Родини, які оформлювали кредити на енергоефективні матеріали – 116 млн. грн., на "негазові" котли – 6,4 млн.грн. На реалізацію Програми у 2016 році у державному бюджеті передбачено трохи більше ніж 790,4 млн. грн., з яких 700 млн. грн. – це загальний фонд, 90,4 млн. грн. – спеціальний. Загалом з початку дії програми позичальникам «теплих» кредитів відшкодовано з держбюджету 427,3 млн. грн.







Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Житомирській області ...
Наступна новина: Волинська область: ...

КОМЕНТАРІ