На Вінниччині проходить міжнародна конференція «Вишеград для України: Розвиток малого та середнього бізнесу» (+фото)

На Вінниччині проходить міжнародна конференція «Вишеград для України: Розвиток малого та середнього бізнесу» (+фото)

13.04.16 18:52 0 588
Захід, організований угорською стороною в рамках ініціативи «Виїзні засідання країн Вишеградської четвірки в Україні», відбувається на Вінниччині вперше і покликаний ознайомити представників бізнесового середовища регіону з досвідом розвитку малого і середнього бізнесу в Угорщині, Польщі, Словацькій та Чеській Республіках.

Відкриваючи роботу конференції, Державний секретар з політичної безпеки і міжнародного співробітництва Міністерства закордонних справ і торгівлі Угорщини Іштван Мікола підкреслив, що країни Вишеградської четвірки бажають надати всю підтримку у втіленні європейських прагнень України та поділитися власним досвідом у питаннях стимулювання малого й середнього бізнесу. «Це не просто академічний захід, він має надавати практичну допомогу», - підкреслив Іштван Мікола. Відтак коротко охарактеризував основні тенденції розвитку цього сектору в Угорщині.

Про ситуацію в бізнесовому середовищі України інформувала учасників зустрічі заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі Юлія Клименко. За її словами, в Україні 1,7 млн. зареєстрованих підприємств і приватних підприємців, які відносяться до малого і середнього бізнесу. «У зв'язку з девальвацією фактично 99 % українського бізнесу підпадає під визначення малого і середнього. Ним забезпечуються 75 % зайнятості населення і 60 % виробленої продукції», – повідомила заступник Міністра.

Аналізуючи ж можливі шляхи підтримки малого та середнього бізнесу, Юлія Клименко виокремила кілька базових позицій, серед яких: створення 15 регіональних центрів розвитку малого і середнього бізнесу, очищення регуляторного поля та покращення бізнес-середовища, доступ до фінансування та інтернаціоналізація.

Готовність поділитися власним досвідом та надати всебічну підтримку Україні в питаннях стимулювання бізнесу висловили також молодший заступник Міністра закордонних справ Чеської Республіки Ярослав Лудва, Державний секретар Міністерства закордонних та європейських справ Словацької Республіки Лукаш Парізек та Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Польща в Україні Генріх Літвін. Усі вони наголосили на необхідності проведення в Україні всеохоплюючих реформ, які б забезпечили відновлення економіки і як результат – підвищення стандартів якості життя населення.

Зі словами подяки за організацію такого рівня конференції саме у Вінниці звернувся до учасників зустрічі голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій. Він зауважив, що на фоні інших областей України Вінницький регіон, попри всі негаразди, достатньо потужно розвивається у секторах промислового, аграрного бізнесу, у сфері послуг. Обумовлюють такий розвиток, за словами Валерія Коровія, чинники як об'єктивного, так і суб'єктивного характеру.

«Так сталося, що економіка Вінниччини дуже тісно пов'язана із загальними тенденціями, які є на світових ринках продовольства, адже 65 % доданої вартості Вінницького регіону продукується в галузі АПК і суміжних галузях. За нашими оцінками, ця тенденція буде продовжуватися в найближчі 3-5 років, і ми повинні все зробити для того, щоб диверсифікувати економіку області та підвищити конкурентоспроможність», - підкреслив голова облдержадміністрації. А також наголосив, що дуже важливо показати представникам малого і середнього бізнесу нові можливості, які відкриваються перед ними у рамках Асоціації України з ЄС.

Про кроки, які місто Вінниця вже зробило на шляху забезпечення сталого економічного розвитку, інформував присутніх Вінницький міський голова Сергій Моргунов. Голова ж обласної Ради Анатолій Олійник відзначив, що депутатським корпусом нового скликання прийнято низку програм, спрямованих на стимулювання роботи з підтримки малого і середнього бізнесу. Крім того, за його словами, в обласній Раді нині триває дискусія щодо необхідності створення Агенції регіонального розвитку - зрозумілого серед європейської спільноти інструменту для супроводу бізнесу.

Конференція «Вишеград для України: Розвиток малого та середнього бізнесу» триватиме упродовж дня. Робота здійснюватиметься за трьома панелями:

- роль держави у розвитку малого та середнього бізнесу, позитивний досвід у регулюванні та фінансуванні;

- умови успішної роботи малого та середнього бізнесу, ринково-конформістська підтримка та стартами;

- що може зробити український малий та середній бізнес для свого розвитку? Питання виходу на ринки та інструменти бізнес-співпраці.

За кожним із цих напрямків з вінницькими підприємцями працюватимуть спеціалісти країн Вишеградської четвірки.

Для довідки. Проведення виїзних засідань у форматі Вишеградська четвірка і Україна було погоджене в листопаді 2014 року у Львові на рівні заступників міністрів закордонних справ країн Вишеградської четвірки: Польщі, Чехії, Угорщини і Словаччини.

Перша конференція - з питань децентралізації - була організована Польщею в місті Чернігів. Друга – з питань вищої освіти - Чеською Республікою в Чернівцях. Третя конференція, присвячена питанням енергоефективності, відбулася у Львові та була організована Словаччиною. Вінниця приймає захід, організований Угорщиною, з питань розвитку малого та середнього бізнесу.

































Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ