У Рівненській області касир - професія для дисциплінованих та привітних

У Рівненській області касир - професія для дисциплінованих та привітних

14.04.16 17:22 0 837
12 квітня слухачам групи за професією «Касир торговельного залу» Рівненського центру професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості було вручено свідоцтва про присвоєння робітничої кваліфікації. І практично усі вони під час виробничої практики отримали пропозиції від роботодавців щодо працевлаштування. На робочих місцях майбутні касири проявили сумлінність, уважність і, що найважливіше, бажання працювати. Саме цих якостей чекає роботодавець від своїх працівників.

Мирослава Кравець, керуюча магазином «Вопак» (ТзОВ «ПАККО ХОЛДИНГ»), голова атестаційної комісії:

- Ми завжди відзначали високу підготовку випускників РЦПТО ДСЗ, адже цінуємо професіоналізм, працьовитість та готовність вдосконалюватися. Із Рівненським центром профтехосвіти склалися особливі дружні стосунки. Щоразу, беручи на практику слухачів, переконувалися, що саме такі люди нам і потрібні. Касир – робота вкрай відповідальна та вимагає не лише високої професійної підготовки, але й відмінних комунікаційних якостей. Постійна робота з людьми передбачає різні ситуації. І лише професіонал зуміє достойно контролювати робочий процес, залишити гарне враження у покупця та сприяти позитивному іміджу торговельного закладу. А на таких зустрічах, як іспити, відверто скажу, - я постійно навчаюся разом з вами. ж запропоную роботу на чотири вакантних місця в «Вопаці».

Майбутні касири помітно хвилювалися. Адже на іспиті їм належало показати максимальну готовність до роботи – не лише відмінну теоретичну підготовку, але й вміння орієнтуватися у нестандартних ситуаціях.

Ірина Кухарук, викладач предмету «Техніка та механізація торговельних розрахунків», член атестаційної комісії:

- Для касира велике значення мають вольові якості характеру. Адже на своєму робочому місці він повинен бездоганно проводити операцію з розрахунків, сприяти максимальній зручності біля каси. До того ж, контролювати грошові потоки, в т. ч. на предмет виявлення фальшивих купюр, слідкувати за справністю касового обладнання, відмінно знати всі оперативні процеси, забезпечувати високий рівень та безперебійність обслуговування на касі. Лише професіонали можуть показувати хороші результати, а отже претендувати на підвищення в оплаті праці.

Зосередившись на підготовці до відповідей за білетами, слухачі пригадували теоретичний курс та виконували практичні завдання - «відпускали» товар уявному покупцеві. Важливо, що навчальний клас у РЦПТО максимально наближений до робочого місця майбутнього касира: комп'ютеризовані робочі місця з відповідним програмним забезпеченням, обладнані касовими апаратами.

Отож, найсміливіші першими виходили відповідати. Цікаво, що відповіді слухачок щоразу виливалися у жваву дискусію. Адже усі члени комісії є потенційними споживачами, а отже покупцями. Тому й пригадували ситуації з власного досвіду, пропонували віднайти відповідь або прокоментувати той чи інший випадок. Питання були різними.

Оксана Зигалова, заступник директора РЦПТО ДСЗ із методичної роботи, член атестаційної комісії, спостерігала за готовністю орієнтуватися у різних життєвих ситуаціях та щоразу підштовхувала аудиторію продемонструвати це у відповідях:

- Чи дозволяє законодавство продавати стихійно, без будь-яких документів та касових апаратів (КА)? Які саме КА дозволено використовувати в Україні? Чи зобов'язаний касир упаковувати товар під час розрахунку? Які обмеження діють при влаштуванні на роботу в торговельні заклади? Питання, на які вам доведеться щодня давати відповідь, насправді є дуже важливими. Адже ваша робота передбачає, насамперед, грамотність та вміння контролювати ситуацію. Від вашої роботи залежатиме успішна реалізація товару та враження покупців від закладу.

І аудиторія, і члени комісії активно обговорювали й інші питання: роботу вільних зон торгівлі (такі є лише у великих супермаркетах), поведінку касира при виявленні фальшивих грошей, субординацію під час пожежі, першочерговість дій при поверненні товару. Тому екзаменаційна напруга поступово переросла у виважений діалог.

Валентина Зубік, викладач предмету «Основи товарознавства продовольчих та непродовольчих товарів», член атестаційної комісії:

- Нинішня група – чудові слухачі, активні та різнобічні. В усіх за плечима свій життєвий досвід. Але усі десятеро слухачок проявили великий інтерес до навчання, готовність опанувати нову справу під час виробничої практики. Особлива подяка магазину «Імператор», куди ми направляємо практикуватися майбутніх касирів. У цьому магазині наставники не лише привітно зустрічають практикантів, але й всебічно готують їх до самостійного життя, знайомлять на практиці із товарознавством, організацією роботи магазину, зокрема, прийомом товару. Важливо, що під час навчання та практичних занять слухачі усвідомлюють необхідність додаткових знань бухгалтерії, вивчають свої права та знайомляться із соціальними пільгами. А це спонукатиме до розвитку та самовдосконалення.

Можливо, така відверта і невимушена атмосфера, яка панувала на іспиті, яскраво підтвердила, що випускники РЦПТО готові до справжньої роботи, навчились відстоювати свою точку зору, мають чудову фахову підготовку та зроблять свій особливий внесок у підняття рівня обслуговування в українській торгівлі. Саме таким – підкованим, творчим, зацікавленим, небайдужим та активним розвивати якісно нову вітчизняну галузь торгівлі.

Юлія Ютовець, староста групи, рівнянка:

- Професію касира обрала свідомо. Маю незакінчену вищу освіту соціального працівника, досвід продавця, проте робота із касовим апаратом мені подобається більше. На навчання направлена Рівненським міським центром зайнятості. Як на мене, касир має добре рахувати, бути посидючою, відповідальною та уважною. А ще привітною та ввічливою. Оскільки маю сім'ю та виховую малолітню дитину, то згодом планую працювати за більш зручним графіком. Добре, що окремі магазини можуть запропонувати такі умови. Я проходила практику в «САМ-маркеті». Сподобалося, отож, там і працюватиму. Навчання в РЦПТО було корисним та цікавим. Найбільше сподобалися касові дисципліни. Окрім обов'язкових предметів, нас вчили бути зібраними, охайними та дбати про свою зовнішність. Отож, усе вивчене маємо продемонструвати на робочих місцях.

Побажаємо випускникам вдалого працевлаштування, розуміння в колективі, гідної оцінки праці та завжди відмінного здоров'я! Адже саме від цих якостей буде залежати сервіс, якого ми так прагнемо, щоразу відвідуючи торговельні заклади.

Про це повідомили у Рівненському міському центрі зайнятості
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Хмельниччині ...
Наступна новина: На Вінничині рятувальники ...

КОМЕНТАРІ