Чернівці: Навчальні заклади міста Хотина та Заставнівщини переймали німецький досвід реалізації шкільних компаній

Чернівці: Навчальні заклади міста Хотина та Заставнівщини переймали німецький досвід реалізації шкільних компаній

16.04.16 18:23 0 644
Чергові семінари для учнів та вчителів загальноосвітніх закладів Хотинській ЗОШ №1 та Горошовецькому навчально-виховному комплексі Заставнівсього району відбулися у рамках реалізації проекту українсько-німецького міжнародного співробітництва GIZ «Енергоефективність у громадах» на основі діалогової платформи.

Під час заходів було висвітлено питання щодо гендерної специфіки при впровадженні шкільних компаній із впровадження енергоефективності. Учасники семінару мали нагоду ознайомитися з досвідом шкільної компанії із впровадження енергоефективності у м. Чернівці, направленої на активізацію шкільної молоді, формування свідомості ощадливого використання енергетичних ресурсів у школярів. У рамках заходів їх учасники мали нагоду дослідити відповідність приміщень принципам енергозбереження; для учасників семінару було продемонстровано приклади енергозбереження. Презентації, лекції, відповіді на запитання, корисні та практичні поради з енергозбереження, анкетування під час семінару мали на меті сформувати особисте ставлення учнів до енергозбереження задля протидії зміні клімату.

Результати анкетування засвідчили, що учасники семінарів вважають за необхідне економно використовувати енергію, дотримуватись правил, що сприяють енергозбереженню, поповнювати власні знання новими фактами про енергозбереження і застосовувати їх у житті, ділитися знаннями про енергозбереження з оточуючими, членами своєї родини, сприяти вихованню у них бережливого ставлення до природних ресурсів., а також вважають за доцільне запровадження шкільної компанії з енергоефективності і в їх закладах.

Довідково:

Шкільна компанія з енергоефективності в місті Чернівці реалізовувалася в рамках проекту GIZ «Енергоефективність у громадах» у двох стратегічних напрямках. Перший – огляд технічного забезпечення шкіл міста і надання технічної допомоги щодо проведення у цих закладах енергоаудиту та впровадження системи енергоменеджменту. Другий – широка просвітницька робота з енергозбереження, як серед освітян міста, так і серед учнів, формування творчого підходу учнів до рішення проблем економії енергії.

Проект запроваджено з 18 вересня 2014 р. у 10 пілотних школах – ЗОШ №22, ЗОШ № 24, ЗОШ № 27, ЗОШ № 3, ЗОШ № 6, ЗОШ № 11, ЗОШ № 28, гімназія № 1, гімназія № 1, гімназія №7, ліцей №4.

В рамках шкільного проекту консультанти із впровадження освітніх проектів у сфері енергозбереження в Німеччині ділились досвідом реалізації енергоефективних заходів у німецьких навчальних закладах. Учнями шкіл проводилися дослідження споживання енергетичних ресурсів у навчальних закладах, вивчався порядок обліку та вартості споживання енергоресурсів, здійснювалися перевірка обсягів споживання електроенергії технічними засобами, що використовуються у навчальному процесі у включеному стані та в режимі «stand by», здійснювався моніторинг температурного режиму у класах за допомогою спеціальних пристроїв. Стали доброю традицією проведення позакласних уроків з питань енергозбереження, енергоефективності, використання альтернативних видів палива та джерел отримання енергії; різноманітних конкурсів, розгляд питань енергозбереження та енергоефективності в процесі викладання фізики, хімії, географії та природознавства тощо.

Завдяки системній роботі колективів навчальних закладів в напрямку впровадження енергоефективних заходів та завдяки просвітницькій роботі було досягнуто позитивних в динаміці результатів споживання енергоносіїв загальноосвітніми навчальними закладами, учасниками проекту. В середньому споживання електроенергії у зазначених закладах зменшилося на 10%, використання води та водовідведення зменшилося більше ніж на 20%, а теплової енергії – на 17%.

Про це повідомили у Чернівецькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Вінничині ...
Наступна новина: Закарпаття: щодо надходжень ...

КОМЕНТАРІ