В Луцьку відбулося відкриття “Великодньої майстерні”

В Луцьку відбулося відкриття “Великодньої майстерні”

19.04.16 14:10 0 631
За участю міського голови Миколи Романюка, його заступника Андрія Киці, першого заступника голови обласної ради Олександра Пирожика та начальника управління культури Тетяни Гнатів відбулося відкриття творчого проекту “Великодня майстерня”.

Організаторами проекту є управління культури міської ради, громадська організація “Рукотвори Волині”, майстри народної творчості.

Розпочинаючи захід, начальник управління культури Тетяна Гнатів зазначила, що проект “Великодня майстерня” став уже традиційним. За її словами, у проекті беруть участь найкращі майстри нашого краю. Навчатимуть дітей писанкарству викладач Луцької дитячої художньої школи Віра Конська та її учні, народні майстри Андрій Бондарук та Наталія Довгалюк.

У рамках проекту “Великодня майстерня” відбуватимуться майстер-класи з писанкарства та інших видів народної творчості, а також зустрічі з народознавцями, етнографами, фольклористами.

Тетяна Гнатів розповіла, що в арт-галереї “Луцьк” відкрита виставка “Писанковий дивосвіт — 20”. За її словами, 20 років тому у Луцькій дитячій художній школі започатковано урок писанкарства. Із тих пір багато дітей навчалися цьому мистецтву. Чимало майстрів писанкарства є вихованцями художньої школи.

Директор дитячої художньої школи Іван Гаврилюк зазначив: “Наша виставка писанки переросла у загальноміську, у ній мають змогу взяти участь не лише вихованці Луцької дитячої художньої школи, а й загальноосвітніх шкіл. Ми не очікували, що писанкарство стане перехідним місточком до відродження етнічних, національних традиціїй, які у генетиці кожного українця. Це - символічна виставка напередодні Великодніх свят. шня виставка ретроспективна виставка, де зібрані 304 писанки, які стали призерами “Писанкового дивосвіту””, - наголосив він.

Під час заходу міський голова Микола Романюк подякував Івану Гаврилюку і людям, які 20 років тому започаткували ідею відродження писанкарства, і втілили її у життя. “Кожного року все більше і більше дітей долучається до цього. Дякую пасанкарям, які діляться знаннями з дітками. Юним лучанам бажаю, аби вони запам'ятали цей день, свою першу розписану писанку, у яку вклали частинку своєї душі”, - зазначив він.

Перший заступник голови обласної ради Олександр Пирожик зауважив, що йому приємно долучитися до передсвяткової великодньої атмосфери. “Ми згадаємо хлопців, які нині на сході захищають мир на нашій землі, аби у нас була змога тут проводити такі хороші заходи. Це свято для багатьох українців є найбільшим релігійним святом. Ми за столом зустрічаємо народження та Воскресіння Христа, як дійство, яке показує велич духу, який спроможний творити, надихати, вести за собою. Наш народ не уявляє Великдень без писанки на столі. Ми повинні відроджувати традиції. Дякую усім, хто долучається до цієї хорошої справи”, - сказав він.

Після відкриття “Великодньої майстерні” розпочалися майстер-класи. Особлива аура панувала у приміщенні арт-галереї “Луцьк”, де діти вчилися розписувати писанки. Саме тут впродовж проекту “Великодня майстерня” відбуватимуться майстер-класи з писанкарства, де всі охочі зможуть перейняти секрети розпису писанки від відомих майстрів-писанкарів.

Разом з дітками спробував розписувати писанки і міський голова Микола Романюк.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Что собой представляет ...
Наступна новина: Для чого використовують ...

КОМЕНТАРІ