Категорії кормів за класами

Категорії кормів за класами

20.04.16 12:06 0 898

Корми промислового виробництва можна умовно поділити на 3 класи:

  • Економ;
  • Преміум;
  • Суперпреміум.

Цей поділ кормів на класи - прийнято Міжнародною Асоціацією Ветеринарних Лікарів. Він є досить умовним, і деякі корми можуть «кочувати» з 1-го коасу в інший. Цю «умовність» погіршує той факт, що найчастіше корм відносять до певного класу не по об'єктивних характеристиках, а за заявкою власника бренду. Спробуємо розглянути - в чому ж відмінності даних категорій одна від одної.

Суперпреміум

Для того, щоб корм міг позиціонуватися як даний клас, для кінцевого продукту повинно виконуватися кілька принципових умов:

  • При виробництві корму використовуються інгредієнти самої вищої якості, їх кількість наближається до 50 (але не менше 40), внаслідок чого засвоюваність корму повинна бути не нижчою 90 %;
  • Лінійка щоденних кормів (обов'язково!) враховує фізіологічні особливості тварини: корми розрізняються за віком (наприклад - цуценята, дорослі, старі), розміром (великі, дрібні і т. д.), фізичну активність (лайт, актівіті і т. п.), а також враховуються специфічні потреби деяких тварин (наприклад для кішок - для поліпшення якості шерсті, для виведення волосяних грудочок і т. п.);
  • Обов'язково мають дієтичну (ветеринарну лінійку);
  • Важливо також і наявність дослідницьких центрів і лабораторій для вивчення впливу кормів на тварин.

В останні роки, лідер з виробництва та розробки кормів для тварин «Роял Канін», включає в дані умови ще й розподіл по конкретних породам собак і кішок. До речі, придбати корм ТМ "Роял Канін" ви можете в інтернет-магазині: zoo-ukraina.com.ua. Слідом за ним підтягуються й інші гравці «великої п'ятірки», наприклад, «Еукануба».

Тут  важливо підмітити, що ключовим моментом є абсолютно повнораціонне, збалансоване і здорове харчування для кожної конкретної тварини. А вже в другу чергу враховуються смакові пристрасті вихованців.

До кормів суперпреміум класу відносяться: Роял Канін, Про План, Хіллс, Еукануба (Ямс), Нутро Чойс, Даймонд, Бош, Ігл Пак, Хеппі Дог, Акана та ін. І якщо перші 4-5 завжди були і є непорушним залишаються в даній категорії , то інші можуть «кочувати», можуть «дотягуватися», можуть і зовсім «йти» з ринку.

Преміум

Наступним класом, на щабель нижче від «суперпреімума» - є «преміум». Тут навряд чи можна знайти чітку межу, яка б відокремлювала цю категорію від, скажімо, «економа», тому орієнтирами приналежності будуть наступні моменти:

  • При виробництві корму використовуються інгредієнти більш високої якості, ніж в кормах економ класу, а часто і їх кількість більша - 15-30. Звідси, до речі, і поняття виробників в рецептурі - «економ», «стандарт», «преміум» і т. д.;
  • У лінійці кормів з'являються види, наприклад, що враховують фізіологічні особливості кішок (для кошенят, для дорослих котів, для старих кішок, корм з профілактикою МКБ, корм при проблемах травлення, корм для домашніх низькоактивних кішок і т. п.) або види, які враховують розмір собак (великі, дрібні, середні породи і т. д.). Але даний розподіл не дотягує до умов суперпреміуму, перерахованих вище;
  • Ціна продукту на ринку істотно вище економа, але, при цьому, набагато нижча суперпреміуму.

В даному сегменті фігурують (хоча частенько власники брендів можуть їх називати і «суперпреімумом»): «Пропак», «Фест Чойс», «Наша Марка», «Пефект Фіт» і «Педігрі» (Марс), «Бреккіс» та інші, а також (по позиціонуванню виробників) сюди потрапляють, скажімо, «Фріскіс» і «Віскас» або такі як спеціальна лінійка «Оскар» і деякі лінійки «Четвероногий гурман». З брендів компанії «Тріол» тут присутня марка «Брит» чеського виробника Vafo (у Брита 2-ві лінійки - преміум (сині мішки) і суперпреміум (білі мішки) - хоча, чесно кажучи, за вищенаведеними критеріями (широка лінійка, ветдієти і т. д .) його складно віднести до суперпреміму).

Економ

Останнім, найнижчим, щаблем є клас «економ», правда є і ще нижче - т. зв. «Премікси», але до нашої тематики це відношення не має. Тут все просто - те що нижче суперпреміуму і преміум - це і є «економом». Хоча деякі намагаються називати це «комерційним класом». Отже, характерні особливості даного сегмента:

  • При виробництві цих продуктів частенько використовуватися інгредієнти низької якості, причому їх кількість незначна (від 8 до 10 інгредієнтів). При цьому сам корм дуже смачний (не завжди у кормів стандарт-класу хороша поїдаємість, а ось, наприклад, «Віскас», який позиціонує себе в преміум-класі, використовує дорогі добавки, що поліпшують смакові якості продукту і дуже низьку засвоюваність (як правило - не вище 30 %);
  • Упаковка корму, як правило, негерметична, з матеріалів низької якості. (Доторкніться як-небудь до пачки «Кітекет» або коробки «Дарлінга» - відчуєте це на дотик і по запаху). (У «Дарсі» упаковка хоч і герметична, але стандарт - він і є стандарт);
  • Склад корму не враховує фізіологічні особливості кішок (вік, стать, фізичну активність) і не містить всіх речовин, які необхідні для їх здоров'я та життєдіяльності.

Тут дуже багато марок, що природно і характерно для нашої країни, враховуючи цінову популярність даної категорії. І додам ще, що тут ключову роль (на відміну від того ж «суперпреміум») грає смакова привабливість, що й зрозуміло, враховуючи прості рецепти, низькоякісну сировину, відсутність у складі необхідних вітамінів і мікроелементів для повнораціонного харчування, та й, загалом, дешеву собівартість. Якщо поїдаємість (смакова привабливість) буде низькою, то для власника торгової марки це тупиковий шлях розвитку - треба або її (поїдаємість) підвищувати, або переходити в інший сегмент з усіма наслідками, що випливають - подорожчання собівартості виробництва, перепозиціонування і т. д.

До економ-класу відносяться: «Кітікет», «Дарлінг», «Чаппі», «Трапеза», «МонАмі», «Оскар», «Віллі Хвіст», «Васька», «Дарсі», «Сімба», «Нічний Мисливець»,«Катінка»,«Калинка»,«Доктор Клаудерс»,«Брава»,« Фаворит »і т. д. і т. п.

Зрозуміло, всіх нюансів і тонкощів в цій статті перелічити неможливо, але загальне уявлення, сподіваюся, ви отримали.




Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: У Волинській області ...
Наступна новина: Что собой представляет ...

КОМЕНТАРІ