В Чернігівській області з початку року піротехніки ДСНС вилучили та знешкодили 14 тис. 108 вибухонебезпечних предметів

В Чернігівській області з початку року піротехніки ДСНС вилучили та знешкодили 14 тис. 108 вибухонебезпечних предметів

22.04.16 16:43 0 634
Піротехнічні підрозділи ДСНС України щодня проводять роботи щодо обстеження території України з метою виявлення, вилучення та знешкодження вибухонебезпечних предметів часів минулих війн. Так, лише впродовж 19 квітня піротехніками Служби порятунку здійснено 63 виїзди, в ході яких виявлено та знешкоджено 406 боєприпасів. Загалом, з початку року піротехнічні підрозділи ДСНС вилучили та знешкодили 14 тис. 108 вибухонебезпечних предметів, у тому числі 172 авіаційних бомби.

За статистикою, у весняний період значно збільшується кількість випадків виявлення вибухонебезпечних предметів. До Служби порятунку постійно надходять повідомлення від громадян про знаходження боєприпасів минулих війн у лісосмугах, на присадибних ділянках, тощо.

Зокрема, 14 квітня групою піротехнічних робіт аварійно-рятувального загону спеціального призначення Головного управління ДСНС України у Миколаївській області було знешкоджено 5 одиниць вибухонебезпечних предметів часів минулих війн. 4 небезпечні знахідки (1 одиницю калібром 100 мм, 2 – 85 мм та 1 – 76 мм) було виявлено 13 квітня місцевим мешканцем на відкритій території біля с. Ясна Поляна Миколаївського району і відразу сповістив про це Службу порятунку. Цього ж дня, під час проведення земляних робіт на кладовищі по вул. Автомобільна Інгульського (Ленінського) району було виявлено артилерійський снаряд калібром 57 мм. Всі боєприпаси знешкоджено шляхом контрольованого підриву.

17 квітня до Служби порятунку «101» два виклики надійшли з сіл Пилиповичі та Велика Рача Радомишльського району. Там під час проведення земельних робіт селянами було виявлено вибухонебезпечні предмети. Фахівці ДСНС ідентифікували їх як 8 артилерійських снарядів калібром 76 мм та 122 мм, а також 2 ручні гранати РГД-42 часів минулих війн. Ще один дзвінок про виявлення невідомих предметів надійшов із села Нова Буда того ж району. Копаючи котлован для фундаменту, ковшем екскаватора викинуло на поверхню землі декілька підозрілих предметів. Будівельники оглянули знахідки та припустили, що це військові боєприпаси. Про це вони сповістили Службу порятунку «101». Фахівці ДСНС ідентифікували їх як 2 артилерійські снаряди калібром 76 мм теж часів минулих війн. Вибухонебезпечні предмети група піротехнічних робіт Управління ДСНС області знищила у спеціально відведеному для цього місці.

Крім того, 18 квітня під час будівництва житлового комплексу за адресою: м. Київ, Голосіївський район, вулиця Практична, 1 було виявлено предмет, схожий на снаряд часів минулих війн. В ході проведення робіт піротехнічним розрахунком 1 Спеціального центру швидкого регування та гуманітарного розмінування ДСНС України було виявлено: артилерійських снарядів АС-76 мм – 22 одиниці та інші вибухонебезпечні предмети – 4 одиниці. Дані знахідки було знешкоджено, транспортовано та знищено на спеціальному полігоні з дотриманням встановлених заходів безпеки.

Державна служба України з надзвичайних ситуацій вкотре звертається до громадян з проханням: у разі виявлення вибухонебезпечних предметів ні в якому разі не торкатися до них і одразу ж телефонувати за номером “101” або “102”.

Наголошуємо, що під час виявлення підозрілого предмету, категорично забороняється пересувати його; заливати рідинами, засипати ґрунтом або чимось його накривати; здійснювати на нього звуковий, світловий, тепловий чи механічний вплив, адже практично всі вибухові речовини чутливі до механічних, звукових впливів та нагрівання.

Прес-служба

ДСНС України
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чернівці: Розмову-урок ...
Наступна новина: В Житомирській області ...

КОМЕНТАРІ