В Житомирській області про децентралізацію простими словами

В Житомирській області про децентралізацію простими словами

22.04.16 15:33 0 615
На однією з найбільш актуальних та обговорюваних тем у суспільстві є реформа децентралізації. Саме слово «децентралізації» не один раз за день чути з екранів телевізорів, радіо та вуст пересічних громадян.

Проте не завжди навіть той, хто його вживає, а іноді й дискутує на цю тему, до кінця розуміє сенс самої реформи, її шляхи реалізації та перспективи. Про те, як донести до українців простою мовою всю суть децентралізації, навчали представників з Житомирської, Вінницької та Хмельницької областей на тренінгу «Інформуй громаду відповідально».

Спікери заходу протягом 3 днів інтенсивно намагалися поділитися усіма здобутими знаннями та практиками з питань нової реформи в Україні. Спробуємо донести основні їхні «меседжі» простими словами, зрозумілими для кожного.

1. Основа основ: децентралізація – це передача повноважень та фінансів на рівень територіальної громади – ближче до людей. В межах громади мають вирішуватися майже всі проблеми, які стосуються її мешканців, а не 20-30 %, як до . Разом з тим, сама громада нестиме і відповідальність за свої соціальні, освітні, медичні заклади тощо та буде господарем на своїй території.

2. Метою реформи є надання населенню якісних послуг, які будуть доступними – у територіальній громаді можна буде зареєструвати бізнес та майно, отримати довідки, ліцензії, дозволи, паспорт, оформити субсидію, соціальну допомогу та ін. Для цього не потрібно буде їхати в районний центр.

3. Об'єднана громада отримує у СВІЙ бюджет (а не віддає кудись вище) 60 % податку на доходи фізичних осіб, акцизний податок, кошти за оренду землі та безліч інших доходів. Їх можна спрямовувати на створення якісної освіти, у сферу охорони здоров'я, культуру, спорт та загалом робити життя комфортним для своїх громадян.

4. держава стимулює до об'єднання та надає новій об'єднаній територіальній громаді додатковий фінансовий ресурс для розвитку інфраструктури – доріг, освітлення, водопостачання, водовідведення тощо. Завдяки цьому жителі побачать позитивні результати децентралізації вже найближчим часом.

5. За рішенням громади та наявністю ресурсів підвищуватиметься якість освіти (нова техніка та меблі в школи та садочки, спортивні зали, басейни), медицини (первинна медицина та своя швидка допомога), на належному рівні функціонуватиме культура та спорт, будуть облаштовані місця відпочинку.

ЦІКАВО:

1. Об'єднання в громади може відбуватися в межах області. Поділ на райони не впливає – село з одного району може приєднатися до сіл, селищ сусіднього району.

2. Громада об'єднується навколо адміністративного центу – найвіддаленіший населений пункт громади має знаходитися не далі, ніж за 20 км від нього по дорогах з твердим покриттям.

3. В процедурі об'єднання передбачено проведення мінімум 2 громадських обговорень.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ