Психологічна служба Житомирщини: нариси з нагоди професійного свята

Психологічна служба Житомирщини: нариси з нагоди професійного свята

25.04.16 10:32 0 705
23 квітня, відзначається Всеукраїнський день психолога.

З часу започаткування цього свята (2004 рік) в Україні професія психолога набуває все більшої популярності. В умовах сучасного ритму життя посада штатного психолога вводиться в багатьох закладах освіти та науки, охорони здоров'я та сфери соціального захисту населення, на виробництві, у правоохоронних органах та службах із подолання наслідків надзвичайних ситуацій, в організаціях, що надають допомогу вимушеним переселенцям та інших.

Протягом останніх років виникла потреба у залученні практичних психологів до роботи з учасниками антитерористичної операції та членами їхніх сімей для подолання наслідків психологічних травм. У цьому напрямку об'єднують свої зусилля представники державних установ, громадських інститутів та волонтери області. На різних етапах надання психологічної допомоги робота проводиться індивідуально та в групах у формі тренінгів із застосуванням анімалотерапії (зокрема, каністерапії та іпотерапії), арттерапевтичних технік та прийомів гештальттерапії.

В межах вищезазначених підходів в області запроваджуються: канадський проект «Друг героя» у Бердичівському госпіталі ветеранів та учасників війни (координатор проекту Калина Кардаш), навчальні семінари із використання анімалотерапевтичних методів представниками ГО та ЖОБФ «Берегиня Полісся» (Ольга Маньковська та іпотерапевт Олеся Марчук), заняття з декоративно-прикладного мистецтва та малювання, організовані членами МГО «АРТ-село» (голова – Олена Славова), навчальні програми для психологів щодо особливостей роботи з психологічною травмою та її наслідками (практичний психолог, психотерапевт, гештальт-терапевт Світлана Онопрієнко).

Більшість психологів області працюють у закладах системи освіти. Координацію їхньої професійної діяльності здійснює Житомирський обласний Центр практичної психології і соціальної роботи, створений у 2000 році на базі Житомирського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти. Центр очолює Шугай Тетяна Йосипівна.

Тетяна Шугай зазначила, що метою його діяльності є психологічне забезпечення навчально-виховного процесу та організація соціально-психологічного патронажу у дошкільних, усіх типах навчальних закладах системи загальної середньої освіти та вузів І-ІІ рівнів акредитації області, а основні завдання Центру пов'язані зі здійсненням організаційних та навчально-методичних функцій у галузі практичної психології і соціальної роботи.

З 2014 року Центр співпрацює з Житомирською обласною асоціацією фахівців соціальної сфери з питань психологічної реабілітації дітей із сімей, що постраждали під час проведення АТО. Так, наприклад, психологом ІІ категорії ЖДНЗ №39, ЖДНЗ №45 Житомира Лесею Яковлевою розроблено Програму психологічної реабілітації родин військовослужбовців та постраждалих від бойових дій у роботі практичного психолога в закладах освіти.

Крім того, Центр активно співпрацює з Житомирським обласним медичним центром здоров'я та спортивної медицини з питань формування здорового способу життя та профілактики шкідливих звичок серед молоді. Зокрема, проводиться соціально-просвітницький тренінг для першокурсників за програмою Фонду Народонаселення ООН / Міністерства освіти і науки України «Дорослішай на здоров'я!» практичним психологом ІІ категорії Житомирського музичного училища ім. В.С. Косенка Аллою Вишиною.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: На Вінниччині відбувся ...

КОМЕНТАРІ