У Тернополі вшанували пам`ять бельгійського автобронедивізіону

У Тернополі вшанували пам`ять бельгійського автобронедивізіону

26.04.16 12:43 0 587
24 квітня у Тернополі відбувся ряд заходів з нагоди вшанування бельгійського автобронедивізіону (відомий за своєю абревіатурною назвою 'АСМ' з французької мови — ‘auto-canons-mitrailleuses').

У 1916 році король Альберт І відправив цей військовий підрозділ на допомогу Царській армії до Галицького фронту. Бельгійський автобронедивізіон провів декілька наступів в Карпатах та в Тернопільській області. Вояки пов'язли в більшовицькій революції, але їм вдалося знайти шлях додому, пройшовши драматичну одіссею через Сибір та тріумфальну ходу територією США.

З нагоди вшанування пам`яті бельгійського автобронедивізіону у Тернопіль прибули Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Бельгія в Україні Люк Якобс та військовий аташе по Україні, генерал Ів Кувельє.

Високоповажні гості зустрілися із заступником голови облдержадміністрації Юрієм Юриком та заступником голови обласної ради Любомиром Крупою.

«Без минулого немає майбутнього, - констатував Юрій Юрик. – Сумні події минулого століття об`єднали два народи, і зараз ми спільно вшановуємо всіх, хто загинув у роки Першої світової війни. Нехай над нами буде завжди мирне небо, нехай наші діти і внуки ніколи не знають, що таке війна».

Юрій Юрик висловив подяку за ту позицію, яку Бельгія займає на міжнародній арені, за підтримку України у нелегкий час.

«Ми зацікавлені у реалізації спільних проектів у соціальній, культурній сферах, організації спільних заходів», - наголосив заступник голови обласної державної адміністрації.

Відтак керівництво області спільно з високоповажними гостями взяли участь у церемонії відкриття пам'ятника бельгійським солдатам на Микулинецькому кладовищі у Тернополі. Опісля в Українському домі «Перемога» відкрили виставки "Бельгійський автобронедивізіон (ACM) в Україні під час Першої світової війни" та "Перша світова війна у загальних рисах». Вони подають загальну розповідь про Першу світову війну з бельгійської точки зору. Обидві виставки були створені бельгійським Інститутом Ветеранів Війни. Виставки будуть діяти для широкого огляду безкоштовно, починаючи з понеділка 25 квітня по 31 травня.

Крім того, історія автобронедивізіону лягла в основу повнометражного фільму "Cafard".

Презентував його у Тернополі, в Палаці кіно, режисер Ян Бюльтил. Але показу стрічки передувала презентація Августа Тірі, експерта з питань автобронедивізіону. Анімаційний повнометражний фільм “Cafard” з використанням анімаційних прийомів «захоплення руху» -- це художній фільм заснований на історичних фактах, про які йдеться у книзі Августа Тірі «Герої Короля Альберта» (2015).

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На літній відпочинок та ...
Наступна новина: У Чернігові вшанували ...

КОМЕНТАРІ