Зморшкувата шипшина в вашому саду

Зморшкувата шипшина в вашому саду

26.04.16 19:20 0 1137

Шипшина зморшкувата - один з чудових представників красивих квітучих чагарників, що мають декоративні і цілющі плоди. Найважливішим показником корисності плодів будь-яких рослин є вміст у них вітамінів. За цим показником абсолютним чемпіоном є шипшина - вітаміну «С» в плодах шипшини більше в 100 разів, ніж у лимоні і в 10 разів, ніж в черемші! Причому, - не в кожному виді шипшини, а тільки в коричній, або травневій шипшині (Rosa cinnamomea, або Rosa majalis), яка зростав в європейській частині Росії та в Сибіру, ​​а також в зморшкуватій шипшині, або троянді ругоза (Rosa rugosa), яка зустрічається на океанському узбережжі Далекого Сходу.

Поряд з цими двома видами шипшини, в природі широко поширена (особливо на Півдні Росії) шипшина собача (Rosa canina), в дрібних плодах якої вітамін «С» майже відсутній. За іронією долі, саме нею торгують повсюди на ринках. Відрізнити собачу шипшину можна по приквітках, притиснутих до ягоди, в той час як у інших видів шипшини вони стоять сторчма. Але торговці відламують приквітки при сушінні плодів...

Переваги шипшини зморшкуватої

Щоб не потрапити c марними плодами в халепу, немає нічого простішого, ніж виростити власну красиву, багату на вітаміни шипшину на своїй ділянці. Для декоративних і лікарських цілей найбільш підходить зморшкувата шипшина:

  • По-перше, плоди у неї дуже великі (діаметром до 3 см) і годяться не лише для сушіння, а й для використання в кулінарії - приготування варення, джему та ін.;
  • По-друге, зморшкувата шипшина має властивість постійно плодоносити до самої пізньої осені.

Шипшина зморшкувата дуже декоративна. Вона ідеальна для створення красивого і непрохідного живоплоту; тим більше що від природи цей чагарник стійкий до холодних вітрів. Крім того, оскільки у шипшини цінною сировиною є не тільки плоди, але і ароматні їстівні пелюстки, то за літо їх можна насушити, а потім всю зиму додавати в трав'яні чаї, надаючи напою неповторний аромат троянди...

Продуктивність зморшкуватої шипшини разюча - всього з 1 кв. метра посадок можна зібрати за обсягом 1-1,5 літра плодів і 0,5 літра пелюсток.

Вирощування шипшини в живоплоті

Виростити шипшину зморшкувату в саду дуже просто. Вона дуже морозостійка і зимує без укриття навіть при невисокому сніговому покриві; стійка до зимових відлиг і до посухи, не вимоглива до грунтів.

Єдина вимога у шипшини до світла - при затіненні цвітіння і плодоношення чагарнику слабшає. Але ця вимога якраз задовольняється при посадці кущів шипшини по краю ділянки - в живоплоті.

Шипшина дуже чуйна до родючого грунту і поливів. Тому, якщо ми хочемо мати дійсно красиву огорожу і збирати добрі врожаї, то при посадці кущів шипшини треба трохи попрацювати. Викопати траншею (необхідної довжини, шириною 0,5-0,7 метра, глибиною 30-40 см), наповнити її родючим грунтом. Посадити восени або ранньою весною саджанці шипшини з інтервалом 0,7-1 м.

Чому потрібно садити шипшина в траншею, а не в ями, як це робиться з саджанцями чагарників зазвичай? Тому що шипшина дуже швидко розмножується кореневою порослю, а щоб вона розповсюджувалася саме уздовж огорожі і не «заповзала» на ділянку або дорогу, - для цього і готується траншея.




Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: Что с себя представляет ...
Наступна новина: Лазерна епіляція: ...

КОМЕНТАРІ