У Волинській області 26 квітня – 30-та річниця Чорнобильської катастрофи

У Волинській області 26 квітня – 30-та річниця Чорнобильської катастрофи

27.04.16 13:26 0 504
Минає 30 років з моменту страшної техногенної катастрофи й величезної екологічної біди на Чорнобильській АЕС. Тієї ночі стався вибух на четвертому енергоблоці атомної електростанції, що стало трагедією не тільки для українського народу, а й для усього світу.

Хоча в ті дні, мабуть, мало хто й розумів масштаби біди. На ліквідацію її наслідків були задіяні величезні ресурси.

Серед людей, які доклали своїх зусиль до цієї важкої й небезпечної справи, був теперішній водій Луцької місцевої прокуратури, а на тоді – водій Луцького АТП 10754 Олександр Дарчич.

Заледве звільнившись із лав Збройних сил, Олександр у складі зведеної автоколони волинських авто потрапив у 30-кілометрову зону, в село Поліське. Автівками волиняни возили шлак і засипали ним узбіччя доріг, проводячи дезактивацію. Довелося й тиждень попрацювати біля самого реактора.

- Ми тоді мало що знали про небезпеку радіації. Дивувалися, що люди яких вивезли з тієї зони, покинули все нажите. Дивувалися заходам безпеки. З іншого боку було дивно, що в селі працює технікум і в ньому продовжують вчитися студенти.

Це вже тепер, через три десятки років, я розумію, від чого багато хто з моїх тодішніх колег, з якими ми разом ліквідовували наслідки тієї аварії, давно помер далеко не в похилому віці, – розповідає Олександр. – Я і сам маю проблеми зі здоров'ям, спричинені шкідливим впливом опромінення. Через них лікарі встановили групу інвалідності. Але тоді було розуміння – треба – значить, треба. Опісля ж держава не раз несправедливо обходилася з людьми, які поклали життя і здоров'я, ліквідовуючи наслідки тієї біди. Довелося навіть через суд доводити право на посвідчення ліквідатора.

А взагалі до своєї роботи у небезпечній зоні усі герої, з якими довелося спілкуватися на цю тему, як і Олександр, ставляться без пафосу – було та й було. Так було потрібно. Хто, як не ми?

І тепер свою роботу Олександр Дарчич виконує сумлінно і відповідально. За це його поважають колеги й не раз відзначало керівництво.

Згідно з Указом Президента України від 14.12.2015 №702/2015 «Про заходи у зв’язку з 30-річчям Чорнобильської катастрофи» 2016-й оголошено роком вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС і пам'яті жертв Чорнобильської катастрофи.

І зараз, через 30 років після вибуху на ЧАЕС, не можна забувати, що Чорнобильська катастрофа є однією з найбільших катастроф, спричинених людиною. Вона й досі продовжує впливати на здоров’я людей та довкілля. Тому найменше,на що заслуговують люди, які своїми діями закривали нас від нищівного світла зірки Полин – це наша вдячність.

І, звісно, вдячність держави.

Відтак,не лиш - усім вам, ліквідаторам наслідків тієї страшної аварії - наша щира подяка і шана за героїзм, самовідданість та мужність.

Бажаємо вам та вашим рідним і близьким міцного здоров’я, сімейного затишку, щастя, миру, добра й злагоди!

Прес-служба прокуратури області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Что собой представляет ...
Наступна новина: На Житомирщині вже 770 ...

КОМЕНТАРІ