В Тернопільському обласному шкірно-венерологічному завжди можна обстежитись на меланому та інші новоутвори

В Тернопільському обласному шкірно-венерологічному завжди можна обстежитись на меланому та інші новоутвори

27.04.16 12:16 0 536
У Всеукраїнський день боротьби з меланомою лише в обласному шкірно-венерологічному диспансері за попередніми даними, повідомленими прес-службі управління охорони здоров'я ТОДА, пройшли обстеження 143 особи.

Остаточні результати обстежень у Тернопільському обласному клінічному онкологічному диспансері та по області будуть оприлюднені невдовзі після звітних аналізів.

На необхідності обстежувати будь-які новоутвори на шкірі, принаймні, профілактично двічі-тричі у рік наголошує позаштатний спеціаліст-дерматовенеролог управління охорони здоров'я ТОДА, кандидат медичних наук, головний лікар КУТОР «Тернопільський обласний клінічний шкірно-венерологічний диспансер», а ще - член Координаційної ради дерматовенерологів СНД, Віце-президент Української асоціації лікарів-дерматовенерологів і косметологів, Заслужений лікар України Олександр Хара.

Про головну мету щорічної кампанії, яка 22 квітня проходила по всій Україні за підтримки МОЗ України та Української асоціації лікарів-дерматовенерологів і косметологів, Олександр Хара мав розмову з журналістами ІНТБ.

Він акцентував увагу на тому, що впродовж дня усі державні і приватні клініки обстежували населення на наявність меланоми та немеланомних пухлин, останні з яких до речі, в представників європеоїдної раси трапляються дедалі частіше з-поміж усіх видів.

За словами медика, надання населенню безоплатного доступу до сучасних скринінгових методів обстеження пігментних новоутворень шкіри, покращення виявлення та реєстрації меланоми та раків шкіри на ранніх стадіях, передусім, дозволить суттєво знизити смертність від цієї групи захворювань та сформувати у людей відповідальне ставлення до свого здоров'я. Вирішальне значення в обстеженні на меланому та інші новоутвори має відповідальне ставлення до свого здоров'я самої людини».

«До цього часу смертність від меланоми в Україні сягала 95%, тоді як у Європі — 5%. Такий плачевний показник зумовлений не відсутністю методів лікування, а несвоєчасним діагностуванням меланоми, — продовжив він. — Величезну роль відіграє відсутність в людей належного розуміння небезпеки цієї хвороби та необхідності регулярно проводити самостійні огляди всх невусів (родимок) та новоутворень шкіри, а при виявленні їх небезпечних змін - звертатися до лікарів.

Олександр Хара висловився про те, що спостерігається збільшення агресивності ультрафіолету. Тому слід бути обережним при бажанні засмагати після 10 години.

Людям, у яких на тілі є велика кількість родимок, а також тим, чиї родимки великі, бажано щорічно звертатися до дерматологу для огляду. Рекомендується відвідати поліклініку також після повернення з курорту чи тривалому відпочинку, перебуваючи на сонці через те, що від надлишку сонячних променів у родимках можуть початися процеси переродження. Загалом, медик порадив бути вкрай уважними із сонячним опроміненням, адже його шкідливий вплив зумовлює передракові стани на шкірі.

Даниною моді вважає головний дерматовенеролог області і відвідування солярію. У коментарі з приводу порушуваної теми, він додав, що у деяких європейських країнах категорично заборонено відвідувати та засмагати в соляріях особам, які не досягнули 18-го віку.

«Категорично застерігаю батьків спонукати засмагати своїх дітей, особливо малого віку, — наголосив Олександр Хара. — Будучи відповідальними за здоров'я дитячого організму та здоров'я самої шкіри, не дозволяйте перебувати дітям на сонці — убережіть дитячу ніжну шкіру від опіків і шкідливого впливу ультрафіолету. Навіть за допомогою спеціальних засобів неможливо захиститися від ультрафіолету стовідсотково, дитина все одно отримає свою біодозу.

За словами медика, згідно офіційної статистики, більшість дітей, які в ранньому дитинстві, - приміром до п'яти років - перенесли сонячні опіки, потрапляють в групу ризику по захворюваннях шкіри і в дорослому віці, це неодмінно дасть себе чути». Так, минулоріч дівчинка була направлена в приватну одеську клініку для консультування з приводу новоутвору, а згодом і в Київський Інститут дерматології та косметології доктора Богомолець, де після косиліуму фахівців, дівчинці хірургічно видалили новоутвір.

Навіть при самообстеженні виявивши на шкірі родимки, невуси та інші неоднорідні плями, Олександр Хара рекомендує не зволікати та проконсультуватись у дерматолога, пройшовши у диспансері просту діагностичну процедуру – дермоскопію, яка, власне, визначить, як себе поводить той чи інший новоутвір.

«Саме обстеження абсолютно не є болючим та займає досить мало часу, — продовжує медик. — У нас їх є два, один з яких – найсучасніший, котрий проводить фотомоніторування. Аналогів в області йому немає. За даним дерматоскопом у спеціально організованому дерматологічному кабінеті працює досвідчений дерматоонколог, який пройшов відповідні навчання та стажування в Німеччині. Приймає він постійно у прийомні дні (вівторок і четвер) з 15.30 до 19.00 год (лише з 10 травня, після завершення даним лікарем курсів – прим.авт.).

Як легко та зручно обстежує будь-які шкірні новоутвори за допомогою дерматоскопу лікар-дерматовенеролог денного стаціонару «Тернопільського обласного клінічного шкірно-венерологічного диспансеру» Ірина Мельничук ми побачили наочно. Як стверджує вона, дерматоскопія – це зручний апаратний метод дослідження новоутворень шкіри, який, власне, без оперативного втручання дозволяє достовірно визначити тип пігментного новоутворення шкіри, діагностувати меланому та інші новоутвори шкіри.

До слова, ще одним дерматоскопом послуговуються у Тернопільському обласному клінічному онкологічному диспансері. Там теж можна пройти відповідне обстеження, після відповідного консультування дерматолога або ж дерматоонколога.

Медики вкотре наголосили, що дуже важливо виявивши будь-який новоутвір на шкірі та не зволікати з візитом до дерматолога. Втрачений час до моменту встановлення діагнозу може бути втраченою тривалістю життя.

Довідково

Цьогоріч акція, під час якої скринінгово обстежували та консультували пацієнтів, які мають новоутвори шкіри, проводилася з нагоди Всеукраїнського дня боротьби з меланомою проводилася в рамках проведення обласних заходів у всеукраїнському масштабі згідно з Протоколом приєднання України до всесвітньої програми «Євромеланома», учасниками якої є понад 20 країн Європи.

Мета акції – привернути увагу людей до небезпеки, спричиненої надмірним перебуванням на сонці, а також провести обстеження для раннього виявлення раку шкіри.

За останні десятиліття спостерігається подвоєння захворюваності на меланому кожні десять років. Щороку в світі понад 200 000 випадків захворювання на меланому шкіри та близько 65 000 спричинених нею смертей. В Україні виявляється щорічно понад 3250 випадків меланоми шкіри.

Ранні ознаки захворювання (правило АККОРД):

А – Асиметрія (умовно проведена вісь через родимку поділяє її на дві нерівні половини);

К – Край (нерівний, рваний або розмитий край родимки);

К – Кровоточивість;

О – Окрас (вкраплення, гранули або прожилки сірого, чорного, рожевого кольорів);

Р – Розмір (чим більший розмір родимки, тим вищий ризик її переродження, хоча маленький розмір також не виключає можливості розвитку пухлини);

Д – Динаміка (збільшення розміру, товщини, зміни кольору, кровоточивість, кірочки на поверхні).

Світлана Гуменна,

прес-служба УОЗ ТОДА

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: За рахунок зовнішніх ...
Наступна новина: Вінничанин Іван Чупринко ...

КОМЕНТАРІ