У Чернігові пройшов реквієм пам'яті з нагоди 30-ї річниці Чорнобильської катастрофи

У Чернігові пройшов реквієм пам'яті з нагоди 30-ї річниці Чорнобильської катастрофи

27.04.16 19:38 0 603
У Чернігові з нагоди 30-ї річниці Чорнобильської катастрофи відбулися реквієм пам'яті загиблих внаслідок Чорнобильської катастрофи та покладання квітів до пам'ятного знаку героям Чорнобиля. Вшанувати пам'ять тих, хто поклав життя у боротьбі з радіацією та врятував світ від ядерної катастрофи, прийшли керівники області та міста, учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції та представники громадськості.

Хвилиною мовчання учасники мітингу вшанували пам'ять загиблих ліквідаторів аварії, прозвучав салют.

У виступах було відзначено, що вибух на Чорнобильській АЕС – це виклик планетарного масштабу. А однією з найбільш постраждалих в Україні є Чернігівська область. 244 населених пункти визнані радіоактивно забрудненими, 22 % населення віднесено до категорії постраждалих від наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції.

Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко наголосив, що «Чорнобильська трагедія увійшла в історію світової цивілізації як найбільша в історії людства техногенно-екологічна катастрофа. Всі країни світу мають об'єднати свої зусилля та допомогти Україні в подоланні тяжких наслідків цього екологічного лиха». Лише в Чернігові налічується 7674 потерпілих (переселенці, евакуйовані), з них: 3423 ліквідатори наслідків аварії, - зазначив Владислав Атрошенко.

Від імені громади міста міський голова висловив глибоку вдячність всім учасникам ліквідації аварії за гідне виконання свого професійного обов'язку, за те, що ціною небезпеки радіації та смертельної загрози для свого життя рятували життя інших.

Голова Чернігівського обласного відділення Українського національного фонду допомоги інвалідам Чорнобиля Євген Сонник та голова Чернігівської міської організації «Союз інвалідів Чорнобиля» Олександр Анищенко акцентували увагу на недостатньому вирішенні питань щодо задоволення потреб потерпілих від аварії на ЧАЕС та їх соціальний захист.

Заупокійну літію за загиблими відправив настоятель храму Святої Великомучениці Катерини отець Роман.

Капелла бандуристів ім. Остапа Вересая виконала Духовний Гімн України «Молитва за Україну».

Після мітингу у обласному філармонійному центрі фестивалів та концертних програм представлена тематична концертна програма.

У рамках заходів до 30-річчя Чорнобиля у кінотеатрі імені Щорса відбувся показ документального фільму про розслідування причин Чорнобильської катастрофи – політичного детективу «Російський дятел».

В Програмі заходів цього дня підготовлені виставки розділів експозицій, присвячених Чорнобильській трагедії в Чернігівському обласну історичному музеї імені В.В. Тарновського та у військово-історичному музеї імені Григорія Галана.

Наступного дня у Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику ім. М. М. Коцюбинського пройде літературно-мистецький вечір-реквієм «На Чорнобиль журавлі летіли».

Прес-служба міської ради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Вінничині районні ...
Наступна новина: Чернівці: Ще одна ...

КОМЕНТАРІ