Вінничина: на Гайсинщині відкрито першу в районі меморіальну дошку воїну-інтернаціоналісту Олександру Петровичу Чорноволику (+фото)

Вінничина: на Гайсинщині відкрито першу в районі меморіальну дошку воїну-інтернаціоналісту Олександру Петровичу Чорноволику (+фото)

27.04.16 10:03 0 593
Вперше за 27 років по закінченню афганської війни, 25 квітня 2016 року, у селі Жерденівці Гайсинського району відбулась знакова пам'ятна подія - відкриття меморіальної дошки воїну-інтернаціоналістуОлександру Петровичу Чорноволику. І хоча з дня загибелі Олександра пройшло вже багато років, проте весь цей час односельчани, родичі та знайомі з невимовним болем згадують його весняну світлу усмішку, веселу вдачу і ті добрі справи, що він встиг зробити за такі короткі 19 років.

Народився Олександр Петрович Чорноволик у с. Жерденівці 28 березня 1965 року. Закінчивши місцеву загальноосвітню школу, навчався у Вінницькому професійному училищі. Далі працював у аеропорту м. Херсон. У вересні 1983 року був призваний до військової служби у республіку Афганістан. Там неодноразово брав участь у бойових діях, за що мав численні подяки від командування. 25 квітня 1984 року рядовий Олександр Чорноволик разом з бойовими товаришами виконував завдання по знищенню душманів. У жорстокому бої Олександр, прикривши собою товаришів,загинув. За мужність і відвагу посмертно був нагороджений орденом Червоної Зірки.

Спершу актив районної спілки ветеранів Афганістану разом з матір'ю загиблого та родиною відвідали могилу Олександра на сільському кладовищі. Там усі присутні вшанували пам'ять воїна хвилиною мовчання та поклали хліб, квіти, солодощі. Далі усі присутні рушили до місцевої загальноосвітньої школи, на фасаді якої і увіковічнили пам'ять героя-земляка.

Схилити голови перед пам'яттюгероя, який волею долі опинився в пеклі Афганської війни і не повернувся з її вогненних доріг, прибули голова районної ради Григорій Боровий, голова обласної спілки ветеранів війни в Афганістані Петро Кирилішин, начальник відділу культури і туризму Микола Ричков, голова районної спілки ветеранів Афганістану, завідуючий народним музеєм ветеранів Афганістану, полковник Володимир Свіріпа, священик Української православної церкви, в минулому воїн-афганець, отець Сергій Стасюк, учні місцевої школи, жителі села.

Зі словами шани загиблому герою та поваги й співчуття до матері звернувся Григорій Боровий. Він зазначив, що відтепер з покоління в покоління ця меморіальна дошка буде показувати приклад героїзму патріотизму зовсім молодого хлопця, який віддав життя за мир у далекому і чужому Афганістані. У своєму виступі Володимир Свіріпа нагадав, що через пекло Афганської війни пройшло 247 гайсинчан, 7 з яких загинули, 49 чоловік нагородженні бойовими орденами і медалями, 19 повернулися інвалідами.

Не менш хвилюючими були виступи учасника війни в Афганістані, кавалера ордена Червоної Зірки Сергія Стасюка, афганця-односельчанина, теж орденоносця ПетраКоптяєва,Жерденівського сільського голови Миколи Кучерука, директора школи Володимира Глинчука, однокласниці Олександра Чорноволика Марії Ренгач.

Почесне право відкрити меморіальну дошку Олександру Чорноволику було надано матері Ніні Костянтинівні, голові районної ради Григорію Боровому, учениці школи Галині Максименюк. Пам'ять героя усі присутні вшанували хвилиною мовчання. Після відкриття дошки відбулось і її освячення.

Завершальним був виступ голови обласної спілки ветеранів війни в Афганістані Петра Кирилішина, який зазначив, що протягом року ще у шести населених пунктах району будуть встановлені меморіальні дошки загиблим афганцям, у пам'ять про їхній подвиг.Хвилюючими були і пісні, які лунали від працівників культури району.

Відтепер, Олександр Чорноволик щодня зустрічатиме та проводжатиме поглядом школярів і нагадуватиме кожному з них про патріотизм і вірність військовому обов'язку.

















Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Степан Барна: "Пам`ять ...

КОМЕНТАРІ