В Житомирській області японці та громадськість вшанували пам'ять пожежних -ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС

В Житомирській області японці та громадськість вшанували пам'ять пожежних -ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС

29.04.16 14:18 0 496
26 квітня 0 12:00 на майдані перед Управлінням ДСНС України у Житомирській області відбувся загальноміський мітинг скорботи, приурочений 30-тим роковинам аварії на ЧАЕС.

Вшанувати пам'ять ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС до чорнобильського меморіального комплексу «Пожежним, які врятували світ» прийшли ліквідатори наслідків аварії – представники різних професій: вогнеборці, медики, військові, правоохоронці, водії, будівельники, а також керівники області та міста, учні шкіл, представники громадськості, ветерани та особовий склад оперативно-рятувальних підрозділів.

Завітала навіть численна делегація з Японії – 21 представник, які чверть століття допомагають Житомирщині у подоланні наслідків аварії на ЧАЕС. Як зазначив на мітингу генеральний секретар японської благодійної асоціації «Чорнобиль–Тюбу» пан Масахару Кавата, аварія на ЧАЕС стала приводом для взаєморозуміння. Переживши атомне бомбардування в Хіросімі і Нагасакі, а в нинішньому столітті і аварію на атомній станції Фукусіма -1, у якій постраждало понад 100 тисяч чоловік, японський народ нині відчуває те страшне горе, яке свого часу відчули й українці. «І в той же час, ми хочемо щиро подякувати, що упродовж 5-ти років ми отримуємо ваші слова підтримки і вдячності. І ми будемо продовжувати допомагати Вам, як і раніше, – звернувся до ліквідаторів представник Японії».

Щороку на мітингу бере слово полковник у відставці Борис Чумак - директор благодійного Фонду "Пожежні Чорнобиля", який у 86-му, керуючи пожежною охороною області, формував та відправляв зведений загін до ЧАЕС. За його словами, з тієї когорти з 289-ти вогнеборців області, 107 вже пішли з життя. Решта відчуває на собі страшні наслідки дії атому – це невиліковні хвороби, з яким важко боротися. А японські друзі – єдині, хто невідступно упродовж усього часу після аварії надають неоціненну допомогу чорнобильцям і тим, хто несе службу на радіаційно-забрудненій території, у лікуванні та оздоровленні.

Цього дня голова обласної державної адміністрації Сергій Машковський нагадав присутнім також і подвиги героїв Чорнобиля, які пославили житомирську землю. Зокрема, першого із шести вогнеборців - командира відділення пожежної частини сержанта Миколи Ващука із с. Велика Хайча Овруцького району. Нагадав про пожежу кабелів у тунелях між 3 та 4 енергоблоками ЧАЕС в ніч з 22 на 23 травня, гасінням якої керував Володимир Максимчук з Любарщини.

На урочистостях вогнеборці-ліквідатори отримали звання на ступінь вище, грамоти від керівництва ДСНС України та обласної державної адміністрації, нагороди всеукраїнської асоціації ветеранів війни та служби цивільного захисту.

Вшанували загиблих хвилиною мовчання, покладанням квітів до пам’ятного знаку «Пожежним, які врятували світ» та залпом із автоматів. По загиблим та померлим ліквідаторам була відслужена панахида.

Також на честь перших жертв «мирного» атому пройшли колони рятувальників та військових, віддаючи шану і повагу героям.

У ДСНС у Житомирській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Луцьк: у Великодню ніч ...
Наступна новина: На Вінничині у приміщенні ...

КОМЕНТАРІ