Прикарпатські пожежні в Чорнобилі. Як це було...

Прикарпатські пожежні в Чорнобилі. Як це було...

29.04.16 09:01 0 679
Поміж тих, хто безпосередньо брав участь у ліквідації наслідків аварії, був і наш земляк Григорій Мисечко. У ті дні Григорій Юрійович проходив строкову службу в пожежній команді ВПК-864, яка охороняла склади з боєприпасами у військовій частині міста Калинівка Вінницької області. Там і дізнався про вибух та пожежу на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції.

А вже в перших числах травня з Прикарпатського військового округу надійшла команда відрядити до місця аварії бойовий розрахунок на автоцистерні: місцем збору було місто Коростень Житомирської області. Прибувши до місця дислокації, молодий солдат побачив безліч пожежних машин, які прибули з різних куточків України. Згодом «червона колона» рушила на Чорнобиль.

Вже в селі Буда-Варовичі Поліського району Київської області, яке знаходилось відразу за зоною відчуження, колона зупинилася і почали формуватися окремі полки для виконання необхідних завдань. Бойовий розрахунок, в складі якого був Григорій Мисечко, увійшов до складу полку хімічного захисту. Їхнє завдання полягало у зборі інформації про зараження території, зборі верхнього шару грунту і його поховання та дезактивації будівель та споруд, також в зоні відчуження пожежникам доводилося гасити й лісові пожежі. Все було нове і незвичне, світ, спустошений масштабною аварією, вражав безлюдними селами і червоними лісами.

Більше двох місяців Григорій Юрійович виконував важку і небезпечну роботу з ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, а згодом, повернувшись у військову частину, ще рік проходив строкову службу. Після звільнення в запас, вчорашній військовослужбовець твердо вирішив бути пожежником, і в 1987 році він успішно склав вступні іспити до Львівського пожежного училища.

Три роки промайнули як одна мить і після закінчення навчання служба для Григорія Мисечка розпочалася з посади інспектора державного пожежного нагляду СВПЧ-1 в місті Івано-Франківську....
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ