Хто така Берегиня?

Хто така Берегиня?

29.04.16 13:38 0 998

Берегині - це традиційні слов'янські ляльки-обереги. Головне завдання ляльки полягала в захисті від напастей, вона повинна була оберігати всіх домочадців від хвороб і злих духів. Саме тому слов'яни називали таку ляльку оберегом або берегинею. Вона супроводжувала наших предків протягом усього життя. Більш детально про ляльку берегиню та її виготовлення читайте на сайті: domohozyika.ru.

Ганчіркову ляльку, зроблену вагітною жінкою, клали в колиску, щоб вона «зігріла» місце для майбутнього малюка. Коли дитина з'являвся на світло, берегиня залишалася в ліжечку і відволікала злих духів від немовляти, а потім ставала для нього першою іграшкою. Щоб дитинка добре спала, мати читала перед її люлькою заговір: «Сонниця-безсонниця, не грайся з моїм дитятком, а грай з цією лялькою».

Дівчата починали самі робити ляльки-обереги у віці дванадцяти років. Красивий і акуратний оберіг свідчив про готовність до заміжжя. Найкращі екземпляри складалися в скриню і ставали частиною приданого дівчини. Віддаючи дочку заміж, мати обов'язково дарувала їй берегиню, зроблену своїми руками, таким чином благословляючи її на шлюб. Такі ж обереги отримували сини, які відправлялися в армію або в далеку дорогу. Ганчіркові ляльки дбайливо зберігалися і передавалися з покоління в покоління.

Якими були слов'янські ляльки-берегині?

Слов'янські ганчіркові ляльки бувають декількох видів:

  • ігрові;
  • оберегові;
  • обрядові.

Ігрові ляльки, як випливає з їх назви, служили іграшками для дітей. Виготовлення обрядової ляльки приурочувалось до найважливіших подій народного календаря, наприклад, до початку посівних робіт або до збирання врожаю. Оберегову ляльку робили до таких головних сімейних подій, як весілля або народження дитини. Вони призначалися для захисту і оберігати сім'ю.

Сьогодні, в століття пластмасових Барбі, ми вже майже забули чудову слов'янську традицію виготовлення ляльок-оберегів. Але ви можна спробувати зробити берегиню своїми руками так, як це колись робили наші предки. Вона виготовляється без використання гострих інструментів, таких як ножиці і голка, тому частину роботи можна довірити навіть дитині. Малюкові буде цікаво грати з лялькою, яку він зробив сам.




Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: Степан Барна: ...
Наступна новина: В Закарпатській області ...

КОМЕНТАРІ