Луцьк: відбулася презентація соціального проекту «Страсний тиждень»

Луцьк: відбулася презентація соціального проекту «Страсний тиждень»

30.04.16 08:59 0 655
Cьогодні на Театральному майдані відбулася презентація соціального, мистецького, інтерактивного проекту «Страсний тиждень», який ініціювала художниця Тетяна Мялковська за сприяння Луцької міської ради.

Проект цікавий тим, що у його реалізації брали участь близько 1000 лучан різного віку і соціального статусу. Це особи від трьох до 103 років: вихованці дошкільних навчальних закладів, шкіл та гімназій, студенти СНУ ім. Лесі Українки, ЛНТУ, ВІЄМ, відвідувачі студій учасників АТО “Артпостріл” та арт-студії “Пятерня”, працівники Волинського краєзнавчого музею, бібліотек, інших підприємств та організацій, пенсіонери.

Міський голова Микола Романюк подякував усім, хто створював малюнки, з яких складають писанки. “Ці твори спонукають задуматися над сутністю нашого буття. Хочеться, щоб у нашому місті було побільше таких високодуховних проектів. Бажаю, щоб над нашим містом, Україною було чисте і мирне небо, люди були щасливими”, - сказав він.

Художниця Тетяна Мялковська розповіла, що їй вдалося втілити цю цікаву ідею за допомоги волонтерів — Марії Оліферук, Маріани Ковальчук, Володимира Попика, Єви Кононової. У Галереї мистецтв ці писанки створювалися і кожна з них символізує дні тижня. Розмір одного яйця із підставкою – 2,2 метра. Це металоконструкція-кістяк, на якій кріпиться майже 700 пластикових листків із малюнками. Перед тим як розпочати створення писанок, Тетяна Мялковська провела велику підготовчу просвітницьку роботу з учасниками проекту. Вона разом з волонтерами під час бесід та лекцій розповідали про теологічне значення Великодня та народні традиції, пов'язані з цим великим святом. “Я хотіла, щоб люди усвідомлено приступали до творення писанок. Ми намагаємося розкрити саму суть Воскресіння Господнього, бо зараз вона втрачається. Наприклад, у більшості дітей Пасха асоціюється тільки з крашанками і шоколадними зайчиками. А духовна основа, глибокі традиції втрачаються, і це дуже прикро”, - зазначила художниця.

На пластикових малюнках, з яких складаються яйця, зображені храми, великодні кошики, свічки, квіти, гілочки верби, діти, хатки, усе, що відображає сутність нашого буття. А ще цікаві спільні писанки тим, що у кожного яйця інша кольористика, проте кожне з них яскраве і неповторне.

“Під час Великодніх свят лучани та гості міста зможуть милуватися диво-писанками, сфотографуватися біля них. Потім експозиція переміститься у скверик біля храму Холмської ікони Божої Матері”, -­ розповіла начальник управління культури міської ради Тетяна Гнатів. Вона також повідомила, що на реалізацію проекту «Страсний тиждень» з міського бюджету в рамках Програми культурно-мистецьких та культурологічних заходів у місті Луцьку було виділено 25 тисяч гривень.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Житомирській області ...
Наступна новина: На Вінничині цьогорічний ...

КОМЕНТАРІ