Волинська область: рятувальники спільно з лісівниками успішно відпрацювали основні способи ліквідації великих пожеж в екосистемах

Волинська область: рятувальники спільно з лісівниками успішно відпрацювали основні способи ліквідації великих пожеж в екосистемах

30.04.16 14:21 0 756
28 квітня у Маневицькому районі Волинської області відбулися тактико-спеціальні навчання рятувальників та працівників лісового господарства з ліквідації великих пожеж в екосистемах. Спільні тренування складалися з теоретичної частини та практичних відпрацювань.

Теоретичне заняття з представниками усіх рятувальних підрозділів та лісових господарств області провели представники навчально-методичного центру та співробітники управління ДСНС на базі Маневицького лісгоспу. Вони окреслили ключові моменти профілактичних заходів із запобігання пожеж в екосистемах на Волині, нагадали методику гасіння лісових пожеж залежно від їх типу.

Наступний етап занять – практичне відпрацювання основних прийомів гасіння вогню у лісах – відбулися у лісовому масиві поблизу села Карасин Маневицького району. До навчань залучались основна техніка пожежно-рятувальних підрозділів та спеціальні автомобілі лісової пожежної охорони, а також трактори з плугом для створення протипожежних розривів та ізоляції осередків горіння у лісі.

За тактичним задумом навчань, внаслідок необережного поводження з вогнем невідомих осіб, які відпочивали у лісі, виникла пожежа. Черговий Маневицького лісгоспу за допомогою телевізійної системи нагляду помітив дим в лісовому масиві. Для розвідки ситуації та гасіння можливого займання лісового масиву туди негайно вирушила мобільна групу лісгоспу.

Зважаючи на поривчастий вітер, виникла загроза швидкого поширення вогню та сильного задимлення території хвойних насаджень. За допомогою ранцевих вогнегасників мобільні патрульні групи лісгоспу приступили до приборкання імітованої пожежі, проте вогонь розповсюдився на значній території, тож невдовзі на місце умовного лиха прибула пожежна команда лісництва. Охоплену вогнем територію лісівники відмежували за допомогою трактора та за подали на гасіння вогню пожежні стволи від спеціальної пожежної техніки.

Однак для приборкання умовної пожежі залученої техніки виявилось недостатньо і полум’я продовжувало охоплювати нові території. В зв’язку з цим на місці пожежі було створено штаб та викликано для допомоги пожежно-рятувальні підрозділи. За кілька хвилин до місця лиха почали прибувати автомобілі державних пожежно-рятувальних частин. Бойові розрахунки отримали завдання від керівника гасіння лісової пожежі та приступи до розгортання. Одночасно з цим за допомогою квадрокоптера «Phantom 2 vision» проводилась повітряна розвідка умовної пожежі. А вогнеборці для приборкання вогню використали стаціонарний лафетний ствол, встановлений на пожежному автомобілі та переносні лафетні стволи «Protek», які дозволяють подавати як компактні струмені води так і створювати розпилену водяну завісу.

Сумлінно відпрацювавши усі способи гасіння, учасники навчань відзвітували про приборкання імітованої пожежі.

Підбиваючи підсумки навчань, начальник УДСНС області Володимир Грушовінчук зауважив, що ліквідація лісових пожеж вимагає численних людських ресурсів та матеріальних затрат, тому для збереження і природи, і добробуту громадян украй важливі профілактичні заходи та висока протипожежна культура мешканців краю.

УДСНС України у Волинській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ