На Вінничині нерест – особливий період у житті мешканців водойм

На Вінничині нерест – особливий період у житті мешканців водойм

05.05.16 08:01 0 788
Нерест – особливий та надзвичайно важливий період у житті мешканців водойм, коли відбувається їх розмноження. А тому в цей час, як ніколи рибі потрібен спокій і затишок. На нерест риби впливають чимало чинників, серед яких найголовніший – температура води. Для кожного виду риби діапазон температур свій. Якщо температура несприятлива – вода дуже тепла або, навпаки, занадто холодна, – нерест може взагалі не розпочатися або пройти частково. Від різкої зміни температури води може загинути відкладена ікра та мальки, які вже з'явилися. Ще під крижаним покривом риби розпочинають весняний хід.

У більшості наших прісноводних риб нерест проходить з весни до початку літа: у квітні нереститься щука, окунь, судак, з середини і до кінця травня –лящ, короп, карась. Кожен вид риби для нересту йде на спеціальні місця – нерестовища. Нерест щуки, коропа, ляща, судака проходить переважно в заплавах річок, на трав'янистих мілководдях.

Плодючість у риб різна і виражається в тому, яку кількість ікринок відкладає середньостатистична самка. Самка карпа, наприклад, відкладає до 1,5 млн. ікринок, а сома – всього біля 500 штук. Учені встановили, що у коропа 97% мальків не доживають до трирічного віку, причому 93% ікринок гине протягом перших 7-10 діб після відкладання, – їх з'їдають інші риби, земноводні, водоплавні птахи, їх зносить течією.

Чому ж так відбувається? Справа в тому, що різні види риб по-різному ставляться до відкладеної ікри: або забувають про неї, або охороняють, проявляючи турботу. Ті види, що не проявляють турботи про потомство, як правило, відкладають ікру з «запасом», а турботливі батьки, такі як соми і окуні, оберігають свої кладки. Крім того, деяким видам риб притаманний порційних нерест, який розтягується в часі, що також допомагає виживанню потомства. Разовий нерест характерний для щуки, окуня.

Порційний – для коропа і карася.

Отже, нерест – це особливий період у житті мешканців водойм. І від того наскільки успішно та вдало він пройде залежить майбутнє рибних ресурсів. Тому працівники Вінницярибоохорони закликають небайдужих громадян, особливо риболовів, не залишатися байдужими до фактів порушення природоохоронного законодавства, дотримуватися правил рибальства та не допускати лову в період нересту. Наша мета – не тільки зберегти, а й примножити рибні запаси водойм області.

Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: DEKENS - качественные обои ...
Наступна новина: В зоні АТО загинув ...

КОМЕНТАРІ