Делегація працівників культури Вінницької області переймала польський досвід у своїх колег з Лодзинського воєводства (+фото)

Делегація працівників культури Вінницької області переймала польський досвід у своїх колег з Лодзинського воєводства (+фото)

05.05.16 08:34 0 650
Наприкінці квітня 2016 року делегація представників закладів культури Вінниччини у складі начальника управління культури і мистецтв облдержадміністрації, голови обласної профспілки культури, працівників краєзнавчого музею, обласного центру народної творчості, Вінницької обласної універсальної наукової бібліотеки їм. К. А. Тімірязєва, перебувала у Лодзинському воєводстві Республіки Польща.

Головною метою візиту стала участь в обговоренні проблематики та перейняття досвіду органів місцевого самоврядування в сфері культури та підлеглих їй структур.

Під час візиту відбулись робочі зустрічі в Департаменті культури Лодзинського воєводства, де делегація вінничан ознайомилась з основними завданнями Департаменту, щорічними видатками на культуру з бюджету, а також витрати, пов'язані з функціонуванням семи підвідомчих установ культурної сфери, а саме: Театру опери та балету, Драматичного театру ім.Стефана Ярача, Археологічно-етнографічного музею, Музею мистецтв, Публічної бібліотеки ім.Маршала Юзефа Пілсудського, Філармонії ім.Артура Рубенштейна, Центру культури.

Крім того, члени делегації Вінницької області відвідали Великий театр опери та балету в Лодзі, який був заснований в 1967 році і є місцем проведення міжнародного фестивалю - Лодзинських балетних зустрічей, в яких брали участь найвідоміші трупи з усього світу, а також Центр культури в Лодзі з площею 7000 м кв, який задовільняє різнобічні культурні потреби жителів міста усіх вікових груп. На 6 поверхах Центру розташовано гуртки малярства, кераміки, ліплення з пластиліну, фотографії, бального та сучасного танцю, вокалу, гри на гітарі, літературний гурток, хор, 3 театральні студії різного спрямування, студія фольклору; спортивні секції: гімнастики, фітнесу, східних єдиноборств, туристична секція; клуби дослідників генеалогії, есперанто, космобіології, історії.

За польським законодавством Центр культури має право надавати платні послуги. Загалом, відсоток надходжень від платних послуг біля 20 % від загального бюджету будинку культури. Всі ці кошти витрачаються на власні потреби організації.

Під час візиту до Лодзинського воєводства делегація Вінницької області побувала у ґміні Жгув, де було презентовано спортивно-культурний центр, будівництво якого відбувається за рахунок бюджету гміни (50%) та за рахунок коштів з Європейської фундації регіонального розвитку(50%). Центр вміщує спортивну залу, залу для занять аеробікою, гімнастичну залу, залу для боротьби, залу для сквошу, залу для тенісу. Також є ще мистецькі гуртки для дітей та дорослих. Варто зазначити, що відвідування усіх спортивних секцій та гуртків ?безкоштовне.

Згідно з програмою перебування вінничани завітали також до ґміни Ксаверув, де відвідали Центр культури з бібліотекою, який було створено за рішенням ради ґміни. На 3-х поверхах закладу розташовані актова зала, спортивна зала, бібліотека, театральна зала, кабінети гуртків та красивий зимовий сад. Відвідування усіх гуртків та секцій Центру також безкоштовне.

Крім того, учасники делегації відвідали Воєводську бібліотеку ім. Маршала Юзефа Пілсудського в Лодзі, що виконує свої завдання, беручи участь в створенні майстерні науково-виховної роботи для науковців і студентів вищих навчальних закладів, коледжів та середніх шкіл в Лодзі, а також контролює 533 установи:

- 188 публічних бібліотек;

- 345 бібліотечних філій.

Фонд бібліотеки налічує більш ніж 755 тис. примірників.

Делегація Вінницької області задоволена поїздкою, адже, на реальному прикладі побачила всі «плюси» децентралізації для культурної сфери. В Польщі такі законодавчі реформи відкрили чимало можливостей перед закладами культури, зокрема, отримувати фінансування з різних джерел, надавати платні послуги і використовувати зароблені кошти на власні потреби, залучати громадськість до питань формування політики у сфері культури, об?єднувати культурні заклади в єдині центри, мати прямий вплив громади на рішення влади з будь-яких соціальних питань, у тому числі забезпечення духовного і культурного розвитку регіону. На подібний розвиток культури розраховують і у нас за умови доопрацювання відповідної законодавчої бази та активного залучення до реформування громадськості.

























Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В зоні АТО загинув ...
Наступна новина: Вікторія Липницька на ...

КОМЕНТАРІ