В Житомирській області удосконалено порядок протезування та забезпечення засобами реабілітації учасників АТО

В Житомирській області удосконалено порядок протезування та забезпечення засобами реабілітації учасників АТО

06.05.16 08:22 0 679
Уряд удосконалив Порядок протезування та/або ортезування виробами підвищеної функціональності за новітніми технологіями та технологіями виготовлення, які відсутні в Україні, окремих категорій громадян, які брали участь в АТО та/або забезпеченні її проведення і втратили функціональні можливості кінцівки або кінцівок.

Постановою Кабінету Міністрів України від 24.02.2016 № 172 передбачено:

– розширення кола учасників АТО з числа працівників підприємств, установ, організацій, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, які залучалися та брали безпосередню участь в АТО в районах її проведення;

– здійснення в Україні протезування (ортезування) виробами підвищеної функціональності;

– удосконалення механізму протезування та/або ортезування за кордоном виробами підвищеної функціональності, якщо такі відсутні в Україні.

Також нагадаємо, що держава БЕЗКОШТОВНО забезпечує учасників АТО технічними та іншими засобами реабілітації (далі-ТЗР) вітчизняного виробництва відповідно до Порядку, затвердженого постановою КМУ від 05.04.2012 № 321.

Учасники АТО безоплатно (тобто за кошти держбюджету) забезпечуються вітчизняними ТЗР незалежно від встановлення інвалідності на підставі рішень військово-лікарських комісій.

Основні види ТЗР:

– протезно-ортопедичні вироби (системи ортезів на хребті і на верхніх та нижніх кінцівках, системи протезів верхніх та нижніх кінцівок, ортопедичне взуття);

– спецзасоби для самообслуговування та догляду (наколінники, налокітники, рукавиці, протипролежневі подушки, крісла-стільці туалетні, сидіння на унітаз, для ванни та душу, підставка для ванни);

– засоби для пересування (крісла колісні кімнатні та дорожні, крісла коліні з електричним приводом);

– допоміжні засоби для особистої рухомості, переміщення та підйому (палиці, милиці, ходунки);

– меблі та оснащення (столи, меблі для сидіння, ліжка, матраци протипролежневі, перила та поручні, брусся, опори, поручні).

Для отримання ТЗР учаснику АТО (його законному представнику) необхідно подати до органу соціального захисту населення за зареєстрованим місцем проживання учасника АТО чи фактичним місцем проживання відповідно до довідки про взяття на облік (для осіб, що переселилися з тимчасово окупованої території) такі документи:

– паспорт (копія та оригінал);

– ідентифікаційний код (копія та оригінал);

– рішення військово-лікарської комісії чи висновок лікарсько-консультативної комісії про потребу у забезпеченні необхідного виробу;

– витяг з наказу командира військової частини (начальника територіального підрозділу)або довідка про обставини травми (поранення, контузії, каліцтва), видана командиром військової частини (начальником територіального підрозділу), з відомостями про участь в антитерористичній операції (для учасників АТО, яким не встановлено інвалідність).

Працівники органів соціального захисту населення:

– нададуть консультацію щодо забезпечення ТЗР;

– ознайомлять із каталогами ТЗР і переліком протезно-ортопедичних підприємств, які виконують індивідуальні заявки на безкоштовне виготовлення ТЗР;

– видадуть направлення на забезпечення необхідними ТЗР.

Учасник АТО (його законний представник) обирає протезно-ортопедичне підприємство, де буде проведено протезування (ортезування) або забезпечено необхідним ТЗР. На обраному заявником підприємстві проведуть огляд учасника АТО з подальшим супроводом із надання протезно-ортопедичної допомоги.

Додатково: Необхідну інформацію (консультації) за потреби можна отримати у працівників:

- відділу забезпечення санаторно-курортним лікуванням та засобами реабілітації Державної служби у справах ветеранів війни та учасників АТО:

начальник відділу Моха Олексій Юрійович – тел. (044) 281-08-49, тел./факс (044) 281-08-39; моб.тел. 096-399-96-66;

головний спеціаліст Шульга Ірина Леонідівна та Сосюра Аліна Миколаївна - тел. (044) 281-08-49.

- відділу соціального обслуговування населення та стаціонарних установ Департаменту праці та соціального захисту населення Житомирської облдержадміністрації за тел. (0412) 24-08-46.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Житомирській області ...
Наступна новина: В Луцьку відтепер гілля та ...

КОМЕНТАРІ