Всесвітній день акушерки: сучасні підходи до підготовки фахівців

Всесвітній день акушерки: сучасні підходи до підготовки фахівців

06.05.16 13:23 0 571
5 травня акушерки більш ніж 50 країн світу відзначають своє професійне свято, започатковане з 1992 року за ініціативи Міжнародної асоціації акушерок. Праця цієї категорії медиків незамінна, бо саме акушерки допомагають малюкам з'являтися на світ. Основна мета свята – інформувати населення про важливість роботи акушерок.

У рамках акцій, що проводяться в цей день по всьому світу, акушерки організовують вуличні ходи, встановлюють намети в громадських місцях, де проводять безкоштовні консультації та надають всім бажаючим інформацію, що стосується їх діяльності. Вони також організовують зустрічі, семінари та конференції, діляться досвідом і розповідають про нові досягнення у своїй галузі, нагороджують найкращих працівників професії. У країнах, де акушерство добре розвинене, збирають гроші, щоб допомогти колегам за кордоном.

За рішенням Міжнародної конфедерації акушерок всі Дні акушерок будуть проходити під девізом: «Світ настільки сильно потребує акушерки, наскільки не потребував ще ніколи».

За словами заступника головного лікаря з медсестринства Житомирського обласного перинатального центру Тамари Гуріної, щоб стати високопрофесійною акушеркою, потрібно володіти теоретичними і практичними знаннями, а головне – уміти гармонійно їх поєднувати в процесі роботи. До того ж фахівець в галузі акушерства повинен уміти розбиратися в складному медичному устаткуванні, ліках, способах обстеження і надання екстреної допомоги.

За останні роки в Україні побудовано сучасні перинатальні центри та пологові будинки, оновлено технічну базу. Застосовується більш індивідуальний підхід до ведення вагітності та пологів, організовані індивідуальні пологові палати, спільне перебування матері та дитини.

Впровадженням нових медичних технологій і підготовкою фахівців займаються акушерські кафедри багатьох інститутів та університетів. Удосконалено програми підготовки акушерок, зокрема у Житомирському інституті медсестринства, де готують дипломованих фахівців із «Акушерської справи».

Довідково

в Житомирській області нараховується близько 13 тис. осіб (12 856) з освітою молодшого медичного спеціаліста, з яких 814 – із спеціальністю «Акушерська справа». Серед них 240 акушерок вищої кваліфікаційної категорії,120 акушерок першої кваліфікаційної категорії та 92 акушерки мають другу кваліфікаційну категорію з «Акушерської справи». Забезпеченість акушерками на 10 тис. населення області складає 6,5 %.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Рівненській області ...
Наступна новина: Степан Барна привітав ...

КОМЕНТАРІ