Вегето-судинна дистонія: причини та головні симптоми

Вегето-судинна дистонія: причини та головні симптоми

12.05.16 01:49 0 1483

Вегето-судинна дистонія (ВСД) - це клінічний синдром, що включає найрізноманітніші за походженням порушення роботи внутрішніх органів, які пов'язані з розладом їх нервової регуляції.

В організмі людини робота всіх внутрішніх органів контролюється периферичною (вегетативною) нервовою системою, яка складається з двох частин: симпатичної і парасимпатичної. Вони мають протилежний вплив на серце, тонус судин, показник артеріального тиску, роботу інших органів. Наприклад, симпатична система прискорює частоту серцевих скорочень, а парасимпатична - уповільнює. До речі, більше інформації ви можете дізнатися і на сайті: https://doctora.ua/diseases.

У нормі обидві частини вегетативної нервової системи перебувають у стані рівноваги без переваги однієї з них. Але при ВСД провокуючі фактори призводять до того, що цей баланс порушується і в організмі починає активізуватися або симпатична, або парасимпатична система. В такому випадку симптоми хвороби будуть залежати саме від того, дія якої з частин більш сильніша.

Частота народження вегето-судинної дистонії у дітей може досягати 25% і з віком поступово збільшується. Серед дорослого населення ВСД страждають до 70% людей. Прискорюється темп життя, стреси, несприятливі екологічні умови стали причиною того, що в останні десятиліття відзначається стійке зростання кількості виявлених випадків даного захворювання.

Причини виникнення ВСД

У дитячому віці причинами розвитку ВСД можуть бути спадкові чинники або невідповідність темпів фізичного розвитку рівню зрілості нервово-гормонального апарату.

У дорослих спровокувати розвиток вегето-судинної дистонії можуть:

  • Виснаження організму внаслідок перенесених гострих або хронічних інфекційних захворювань або інтоксикацій.
  • Порушення сну у вигляді безсоння, раннього пробудження або утрудненого засинання.
  • Хронічна втома, пригнічений настрій, депресія.
  • Нерегулярне незбалансоване харчування.
  • Занадто активні фізичні навантаження.
  • Гормональні перебудови організму в період статевого дозрівання у підлітків, вагітності або клімаксу у жінок.
  • Зміна клімату або часового поясу.

Вплив зазначених факторів на фоні зниженої адаптації організму призводить до дисбалансу діяльності периферичної (вегетативної) нервової системи. Це стимулює активацію вироблення біологічно активних речовин і порушення обміну речовин в тканинах серця і судин, які починають неадекватно реагувати навіть на звичайне навантаження.

Симптоми ВСД і її основні прояви

Прояви і симптоми захворювання можуть мати найрізноманітніший характер і імітувати інші важкі хвороби. Але найчастіше вони зустрічаються у вигляді декількох синдромів:

  • Серцево-судинний синдром характеризується появою порушень серцевого ритму (тахікардія, брадикардія або аритмія), перепадами рівня артеріального тиску, неадекватними реакціями периферичного судинного русла (блідість, мармуровість шкірних покривів, приплив крові до обличчя, мерзлякуватість кінцівок).
  • Синдром гіпервентиляції, що проявляється збільшенням частоти дихання з утрудненням вдиху і відчуттям нестачі повітря.
  • Синдром порушеного потовиділення, що характеризується посиленим відділенням поту в області долонь і стоп.
  • Синдром порушення терморегуляції, що виражається в стійкому незначному підвищенні температури тіла без погіршення загального самопочуття і ознак інфекції або в зниженні температури до 35-35,50С. Зазначені симптоми можуть носити періодичний (нападоподібний) характер або бути постійними. Тривалий перебіг захворювання без відповідної терапії призводить до вторинної астенізація хворого, розвитку у нього депресії та різних фобій.




Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: Чернігів: Фотовиставка ...
Наступна новина: Абітурієнти Житомирщини ...

КОМЕНТАРІ