На Тернопіллі "Ференц-фест" відбувся у Бережанах

На Тернопіллі "Ференц-фест" відбувся у Бережанах

12.05.16 13:05 0 565
8 травня урочисте відкриття фестивалю «Ференц-фест» відбулося біля меморіальної дошки вождя національно-визвольної війниугорського народу 1703-1711 років Ференца Ракоці ІІ, який 6 травня 1703 року у стінах Бережанського замку видав маніфест, в якому закликав угорський народ до боротьби.

Заступник голови обласної державної адміністрації Олег Валов зазначив, що "Ференц Ракоці ІІ - особа, яка об'єднує всі країни Вишеградської групи. У Бережанах 313 років тому він проголосив свою знамениту "Відозву". З цієї нагоди молодь долає кордони за допомогою культури".

Звертаючись до присутніх голова райдержадміністрації Володимир Петровський зазначив, що «Бережанщина – край полікультурний. Сьогоднішній фестиваль відкриває широкій громадськості відомості про українсько-угорські взаємини початку 18 століття. Коронний гетьман Адам-Миколай Сенявський та князь Ференц Ракоці ІІ ще три століття тому заклали основи українсько-угорських зв'язків. Історія Ференца Ракоці ІІ та її сучасна популяризація є і буде доброю основою для дружби та співпраці українського та угорського народів».

Голова РДА висловив вдячність усім організаторам фестивалю, Закарпатському угорському інституту ім. Ференці Ракоці ІІ (м. Берегово), консулу Угорської Республіки в Україні в Берегово Ласло Фараго та угорській делегації за дієву співпрацю та висловив сподівання на її продовження.

Відтак представники угорської делегації урочисто зачитали маніфест Ференца Ракоці ІІ.

Після урочистої частини усі бажаючі мали змогу переглянути концертно-розважальну програму за участю місцевих колективів і гостей міста та почастувати страви угорської кухні.

Перед Ратушею в Бережанах відбулася урочиста інсценізація зустрічі Ференца Ракоці та Сенявських, а також костюмована хода до замку. Щоб показати українську культуру угорській нацменшині, бережанці підготували флеш-моб «Весна-красна», де показали традиційні гаївки. На фестивалі готували близько 20 національних угорських страв, серед них – такі відомі страви, як бограч-гуляш, банош та інші.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Рівненській області ...
Наступна новина: 13 травня о 20.00 у ...

КОМЕНТАРІ