Ювілей Івана Марчука у Тернополі відзначили введенням в обіг поштової марки

Ювілей Івана Марчука у Тернополі відзначили введенням в обіг поштової марки

13.05.16 15:29 0 806
З нагоди 80-річчя від дня народження Івана Марчука в арт-галереї обласної організації Національної спілки художників України відбулося урочисте спецпогашення поштової марки. 12 травня Українське державне підприємство поштового зв'язку «Укрпошта» вводить в обіг та вважає дійсною для оплати послуг поштового зв'язку в усіх відділеннях поштового зв'язку поштова марка № 1497 «Іван Марчук «Скажи мені правду. 1994».

На марці зображена картина Івана Марчука «Скажи мені правду» із циклу «Голос моєї душі», на конверті – портрет художника та фрагмент картини із циклу «Погляд у Безмежність».

На вказаному урочистому заході були присутні голова Тернопільської обласної державної адміністрації Степан Барна та голова обласної ради Віктор Овчарук.

«Ми вшанували нашого талановитого краянина, — підкреслив голова Тернопільської обласної державної адміністрації Степан Барна. — Важливість внеску цієї людини у популяризацію української культури на світовому рівні — безцінна. До слова, у кожному районі області запланована презентація виставки робіт Івана Марчука. Так ми продемонструємо, наскільки багатий наш край на талановитих митців, патріотів, героїв».

З нагоди відзначення ювілею Генія сучасності Івана Марчука на Тернопільщині заплановано ряд заходів, зазначив Віктор Овчарук. Вони відбуватимуться не лише у Тернополі, а й на малій батьківщині художника – у селі Москалівка.

Також у галереї обласної організації Національної спілки художників України відкриють тематичну виставку, в Тернопільському художньому музеї – виставка робіт Івана Марчука з фондів музею і приватних колекцій, в державному архіві області – документальна виставка про життя і творчість митця.

Довідково

Іван Марчук – народний художник України, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, член Золотої гільдії Римської академії сучасного мистецтва.

Народився 12 травня 1936 року в селі Москалівка Лановецького району Тернопільської області. Увійшов до рейтингу 100 найвизначніших геніїв сучасності, який склала британська газета «The Daily Telegraph» у 2007 році.

На марці представлена картина «Скажи мені правду» (1994 рік, полотно, акрил, 100х80) із циклу «Глос моєї Душі», на конверті – портрет художника та фрагмент картини із циклу «Погляд у Безмежність» (2013 рік, полотно, акрил, 100х100).

Загалом у доробку майстра близько п'яти тисяч картин 12 творчих циклів від гіперреалізму до абстрактного сюреалізму.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ