Степан Барна представив нового керівника лісівників Тернопільщини

Степан Барна представив нового керівника лісівників Тернопільщини

14.05.16 08:02 0 661
12 травня у Тернопільському обласному управлінні лісового та мисливського господарства відбулася розширена колегія за участі директорів держпідприємств їх заступників та головних спеціалістів, апарату управління.

Участь у колегії взяли голова Тернопільської облдержадміністрації Степан Барна, його заступник – керівник апарату, куратор лісового господарства Ігор Вонс та начальник департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Віталій Луй.

На початку засідання голова облдержадміністрації Степан Барна представив колективу тернопільських лісівників нового керівника Олега Яремка та озвучив своє бачення розвитку лісового господарства Тернопільської області.

Зокрема, голова ТОДА зазначив, що не хоче бачити Тернопільську область сировинним придатком, запропонувавши керівникам держпідприємств залучати іноземного та вітчизняного інвестора, який би виготовляв кінцевий продукт із деревини. Принциповими питаннями голова області озвучив збільшення площ лісів Тернопільщини, як серйозного екологічного і економічного лізингу, недопущення самовільних рубок і крадіжок лісопродукції, а також контролю за перевезеннями лісопродукції. Окрема увага – це питання патрулювання лісових масивів, до яких голова порекомендував залучати громадськість

Заступник голови – керівник апарату ТОДА Ігор Вонс наголосив на вибудуванні міцної лісової структури, адже є безліч питань у лісовому господарстві, тож область покладає великі сподівання на нового керівника, а також на позитивні зміни в лісовому господарстві, Тернопільщини, які незабаром відбудуться під його керівництвом.

А далі колегія розглянула питання порядку денного, на якому основним були підсумки фінансово-господарської діяльності підприємств за І квартал поточного року, з якого присутніх поінформувала заступник начальника відділу лісових ресурсів та економіки Марія Псарюк.

За словами доповідачки, за І квартал всі плани лісогосподарських заходів виконано, а за більшістю показників і значно перевиконано.

Так, від усіх рубок заготовлено 59 тисяч кубометрів деревини, із них від рубок головного користування 43,4 тисячі кубометрів, що більше минулорічного періоду торік відповідно на 3 і 9 відсотків. Догляд за молодняками виконано на 133%, рубки формування і оздоровлення лісів – 135,4%. Найбільші плани виконання за цими показниками у ДП «Чортківське ЛГ» - майже 151% і 151%, ДП «Бучацьке ЛГ» – 145% і 182%, ДП «Тернопільське ЛГ» –131% і 130%, ДП «Бережанське ЛМГ» – 119% і 123% відповідно.

За І квартал виявлено 99 випадків незаконних рубок із загальною кубомасою 268 кбм. ДП «Тернопільське ЛГ» – майже 120 кбм, Чортківське – 74 кбм, ДП «Кременецьке ЛГ» - 58 кбм. Збитки, нанесені лісовому господарству, становлять 1130 тисяч гривень. На лісопорушників складено 30 протоколів на 20,1 кбм, що становить 30 відсотків до загальної кількості випадків і 8 відсотків до загальної кубомаси. Сума відшкодування – 57,8 тисяч гривень або 5 відсотків. Справи за іншими лісопорушеннями передано у відповідні інстанції, за якими триває розслідування.

Обсяг реалізованої продукції без ПДВ становить 52,5 млн грн або 117,5% до відповідного періоду 2015 року. Ріст відбувся в усіх підприємствах. Найбільш успішно спрацювало Чортківське лісове господарство – 127%.

Доля експортної продукції становила 62 відсотки і зменшилася на 13 відсотків порівняно з І кварталом 2015 року.

Ціна заготовленого кубометра деревини – 802 гривні (>127 грн), реалізованого – 857 (>152 грн).

Чистий прибуток по облуправлінні становить 3,036 мільйонів гривень. ДП «Бережанське ЛМГ» - 287 тис. грн, ДП «Бучацьке ЛГ» - 437 тис. грн, ДП «Кременецьке ЛГ» - 612 тис. грн, ДП «Тернопільське ЛГ» - 408 тис. грн, ДП «Чортківське ЛГ» - 1292 тис. грн.

На ведення лісового господарства спрямовано 13,4 млн грн. Всі кошти власні. Винятком є природний заповідник «Медобори», яке не здійснює лісогосподарювання і є бюджетним підприємством. Згідно з бюджетною програмою 2508060 «На ведення лісового та мисливського господарства» природним заповідником отримано 1100 тис. бюджетних коштів, які повністю освоєно.

Витрати на 1 гектар лісового фонду становить 78 грн (>20 грн), реалізація – 357 грн (>53 грн). Витрати на ведення лісового господарства зросли до відповідного рівня торік на 27 відсотків або на 2,6 млн грн. Найбільші витрати становили у ДП «Чортківське ЛГ» - 600 тис. грн та ДП «Бережанське ЛМГ» - майже 600 тисяч гривень.

Середня заробітна плата штатних працівників по облуправлінні зросла на 45 відсотків і становить 5075 гривень. Марія Псарюк наголосила, що незважаючи на значне зростання зарплати, вона залишається меншою від середньої по галузі – 6026 гривень. Найбільша вона у Кременецькому – 6266 гривень, та Чортківському – 5979 грн лісових господарствах.

Фонд оплати праці зріс до відповідного періоду торік на 17 мільйонів гривень. Чисельність штатних працівників збільшилася на 33 особи, в основному за рахунок відмови держпідприємств від надання послуг із виконання лісогосподарських робіт приватними бригадами, і становить 1040 осіб.

Реалізація на одного працюючого по облуправлінні становить 55369 гривень і зросла до відповідного періоду минулого року на 14 відсотків. Найбільша продуктивність праці у ДП «Бережанське ЛМГ» - 81394 грн і ДП «Чортківське ЛГ» - 60241 грн.

До зведеного бюджету сплачено податків у розмірі майже 8 мільйонів гривень або на 30% більше, ніж у І кварталі 2015 року. Питома вага у сплаті податків це податок із доходів громадян - 3 млн грн, збір за спеціальне використання лісових ресурсів – 1,2 млн грн, ПДВ – 1,8 млн грн.

До єдиного соціального фонду перераховано 4,2 млн гривень, що більше на 2% відповідного минулорічного періоду.

У питанні «різне» про стан виконання обласної програми розвитку лісового господарства та державної програми «Ліси України» доповів заступник начальника Ігор Гуменюк. Ігор Романович зазначив, що торік закінчився термін дії даної галузевої програми а з нею і низки обласних програм. Враховуючи прийняття Постанови Кабміну №65 від 1.03.2014 року, припинено підготовку проектів державних цільових програм. Водночас існує ряд проблем на місцевому рівні, які потребують прийняття єдиного програмного документу на рівні області. Це пов'язано з існуванням проблем у галузі лісового господарства, розглядання яких неможливе засобами територіального чи галузевого управління та потребує державної підтримки. Держлісагентство розглядає прийняття обласних програм розвитку лісового господарства як один із шляхів створення єдиного програмного документу лісової галузі в цілому по державі.

До слова, розробка обласної програми регламентується статтею 30, 31 Лісового кодексу України, що говорить про повноваження облдержадміністрацій і обласних рад у галузі лісового господарства, а також визначення основних напрямків збалансованого розвитку лісового господарства області і за можливості із залученням коштів обласного чи місцевих бюджетів на ведення лісового і мисливського господарства.

Заступник начальника поінформував, що раніше на рівні районів були також прийняті програми розвитку лісового господарства, але в силу того, що дія обласної і державної програм закінчилася 2015 року, ці програми припинили діяти.

Для підготовки проекту обласної програми розвитку лісового господарства доповідач запропонував відповідним наказом по управлінні визначити робочу групу з числа працівників управління, інших організацій, органів, головного управління агропромислового розвитку, де є асоціація Облагроліс, за потреби залучити громадських активістів, у першу чергу йдеться про фахових галузевих науковців, які працюють в області, до розробки програми.

Після презентації даного проекту Програми та погодження його в облдержадміністрації (термін розробки заступник начальника зазначив як місяць-півтора, враховуючи місячний термін підготовки подачі інформаційних матеріалів з головного управління агропромислового розвитку – ред.), проект Програми передадуть на погодження й затвердження обласної ради.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Які бувають штори на вікна?
Наступна новина: Вінницька влада ...

КОМЕНТАРІ