У Рівненській області з початку року піротехніки ДСНС вилучили та знешкодили 17 тис. 210 вибухонебезпечних предметів

У Рівненській області з початку року піротехніки ДСНС вилучили та знешкодили 17 тис. 210 вибухонебезпечних предметів

14.05.16 16:53 0 599
Піротехнічні підрозділи ДСНС України щодня проводять роботи щодо обстеження території України з метою виявлення, вилучення та знешкодження вибухонебезпечних предметів часів минулих війн. Так, лише впродовж 11 травня піротехніками Служби порятунку здійснено 37 виїздів, в ході яких виявлено та знешкоджено 55 боєприпасів. Загалом, з початку року піротехнічні підрозділи ДСНС вилучили та знешкодили 17 тис. 210 вибухонебезпечних предметів, у тому числі 196 авіаційних бомб.

За статистикою, у весняний період значно збільшується кількість випадків виявлення вибухонебезпечних предметів. До Служби порятунку постійно надходять повідомлення від громадян про знаходження боєприпасів минулих війн у лісосмугах, на присадибних ділянках тощо.

Так, 11 травня групою піротехнічних робіт Міжрегіонального центру швидкого реагування Державної служби України з надзвичайних ситуацій (місто Ромни Сумської області) у Конотопському та Кролевецькому районах Сумської області було проведено роботи зі знешкодження 2-х артилерійських снарядів, а також ручної гранати часів минулих війн. Раніше, в передмісті м. Конотопа, місцеві жителі виявили гранату на присадибній ділянці в 10 метрах від житлового будинку, а в самому райцентрі – артснаряд в 500 метрах від житлового сектору, по вулиці Успенсько-Троїцькій. В місті Кролевці чоловік під час прогулянки у лісі натрапив на артснаряд. Про всі небезпечні знахідки люди відразу повідомили до Служби порятунку «101». Дані боєприпаси піротехніки Державної служби України з надзвичайних ситуацій вилучили, вивезли за межі населених пунктів у спеціально відведені місця та знешкодили шляхом підриву.

Також 11 травня в Олександрівському районі Донецької області групою піротехнічних робіт було вилучено та знешкоджено 3 артилерійські снаряди. У Слов’янському районі було вилучено та знешкоджено вибухонебезпечні предмети часів ІІ світової війни: артилерійський снаряд та мінометну міну. Цього ж дня, у Ясинуватському районі було вилучено та знешкоджено вибухонебезпечні предмети: 5 артилерійських снарядів, 23 додаткових заряди до артилерійського снаряду.

Крім цього, 9 травня, о 10:00 до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про виявлення великої кількості вибухонебезпечних предметів у лісопосадці, поблизу с. Малинівка Малинського району Житомирської області. Дзвінок поступив від працівників Всеукраїнської організації, яка займається пошуками та розкопками загиблих солдатів Другої світової війни. Під час обстеження території лісу за населеним пунктом вони натрапили на підозрілі металеві предмети, що схожі на вибухонебезпечні та повідомили про це рятувальників. По прибуттю до місця знахідки, фахівці ДСНС ідентифікували їх як артилерійські снаряди часів минулих війн, загальною кількістю 70 одиниць різноманітних калібрів. 11 травня група піротехнічних робіт Управління ДСНС Житомирщини вилучила всі вибухонебезпечні предмети із землі та знищила їх у спеціально відведеному місці.

Також 10 травня працівники групи піротехнічних робіт аварійно-рятувального загону спецпризначення Управління ДСНС України у Кіровоградській області проводили роботи зі знищення застарілих боєприпасів, що були виявлені на відкритій території, неподалік села Лозуватки Олександрійського району Кіровоградської області. Напередодні, прибувши на місце події, сапери обстежили територію та вилучили 4 артилерійські снаряди. Виявлені боєприпаси належали до періоду Другої світової війни. Цього ж дня, застарілі артснаряди було доправлено до підривного майданчика та знищено.

Державна служба України з надзвичайних ситуацій вкотре звертається до громадян з проханням: у разі виявлення вибухонебезпечних предметів, ні в якому разі не торкатися до них і одразу ж телефонувати за номером “101” або “102”.

Наголошуємо, що під час виявлення підозрілого предмету, категорично забороняється пересувати його; заливати рідинами, засипати ґрунтом або чимось його накривати; здійснювати на нього звуковий, світловий, тепловий чи механічний вплив, адже практично всі вибухові речовини чутливі до механічних, звукових впливів та нагрівання.

Прес-служба

ДСНС України
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Керівництво Головного ...

КОМЕНТАРІ