Чернівці: Легальна заробітна плата – основа майбутньої пенсії!

Чернівці: Легальна заробітна плата – основа майбутньої пенсії!

17.05.16 11:15 0 629
Оскільки рівень пенсійного забезпечення напряму залежить від стажу та нарахованого заробітку, з якого сплачений єдиний внесок (до 01.01.2011 – страховий внесок), питання легалізації заробітної плати, виведення з тіні прихованої зайнятості на є пріоритетним напрямком роботи головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області.

Всім відомо, що деякі роботодавці використовують різноманітні схеми приховування реально виплаченої заробітної плати найманим працівникам.

Найпоширеніший спосіб – виплата заробітної плати за двома відомостями: в одній працівники розписуються за заробітну плату в мінімальному розмірі, за решту – в іншій. Про нарахований мінімальний заробіток роботодавець звітує та своєчасно сплачує єдиний внесок, таким чином, не порушуючи законодавство, а решта заробітку виплачується «у конверті», про декларування та сплату внесків – мова не йде.

В такому випадку гарантії держави мінімальні: період роботи зараховується до стажу, але розрахунок пенсій в майбутньому здійснюватиметься з мінімальної заробітної плати.

Не поодинокі випадки праці осіб у роботодавців, без офіційного оформлення, з виплатою заробітної плати готівкою («у конверті»), не звітуючи про неї та не роблячи при цьому жодних відрахувань. В цьому випадку працівник для держави – не працюючий, а період роботи взагалі не зараховується до стажу.

Погоджуючись на вищевказані умови оплати праці, працівники, працюючи сумлінно та багато, при настанні пенсійного віку, як правило, не задоволені розміром пенсії.

Таким чином, найманим працівникам потрібно бути свідомими того, що сьогодення та гідна старість залежить тільки від їх активної громадянської позиції.

З 2000 року в Україні діє система персоніфікованого обліку, яка надає кожній застрахованій особі можливість безоплатно отримувати відомості про себе, тобто, дізнатися, з якої суми заробітної плати, скільки та за який період сплачено за неї роботодавцем єдиного (страхового) внеску. Ця система дозволяє застрахованій особі контролювати процес формування своєї майбутньої пенсії, вимагаючи від роботодавця своєчасної та повної сплати внесків. При виявленні порушення трудових прав, працівник може звернутися з позовом до суду щодо дій роботодавця.

Закликаємо роботодавців дотримуватися законодавства про оплату праці, забути про такі явища, як ведення подвійної бухгалтерії, використання праці без належного оформлення, нарахування заробітної плати в розмірі меншому, ніж мінімальний, та подбати про соціальне та пенсійне забезпечення осіб, які своєю працею приносять матеріальні блага.

Про це повідомили у Чернівецькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Види зернозбиральних ...
Наступна новина: В Чернівецькій області вища ...

КОМЕНТАРІ