Чернівці: Я отримую пенсію в Україні з 2010 року. Найближчим часом планую переїзд на постійне місце проживання до Молдови. Яким чином мені буде виплачуватися українська пенсія?

Чернівці: Я отримую пенсію в Україні з 2010 року. Найближчим часом планую переїзд на постійне місце проживання до Молдови. Яким чином мені буде виплачуватися українська пенсія?

17.05.16 20:07 0 535
Пенсійне забезпечення громадян України і громадян Республіки Молдови та членів їх сімей регулюється Угодою між Урядом України та Урядом Республіки Молдова про гарантії прав громадян в галузі пенсійного забезпечення, що діє з 19.11.1996.

Статтею 5 Угоди передбачено, що пенсійне забезпечення громадян України і громадян Республіки Молдова здійснюється за законодавством тієї держави, на території якої вони постійно проживають.

У відповідності до ч.2 статті 5 Угоди при переселенні пенсіонера з території однієї держави на територію іншої на постійне проживання виплата пенсії за попереднім місцем проживання припиняється. За новим місцем проживання пенсіонера пенсія призначається з місяця, наступного за місяцем припинення виплати пенсії за попереднім місцем проживання, але не більше ніж за 6 місяців до місяця прописки або отримання виду на проживання. В разі якщо призначений за попереднім місцем проживання вид пенсії не передбачений законодавством іншої країни, виплата пенсії здійснюється державою, яка призначила пенсію, до виникнення права на пенсію за законодавством держави проживання.

Таким чином, у разі переселення на територію Молдови виплата пенсії в Україні припиниться. Згідно з ст.7 Угоди пенсійне забезпечення громадян обох держав здійснюється компетентними установами держави, на території якої вони проживають в порядку, який передбачений законодавством цієї держави. Тому з питання призначення пенсії за новим місцем проживання необхідно буде звернутись до компетентних органів Республіки Молдова.

Про це повідомили у Чернівецькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Рівненській області ...
Наступна новина: Чернівці: Міський голова ...

КОМЕНТАРІ