Іван Марчук: "80-річчя - це перший і,мабуть єдиний,ювілей який я святкую і я не міг не відсвяткувати його у Москалівці"

Іван Марчук: "80-річчя - це перший і,мабуть єдиний,ювілей який я святкую і я не міг не відсвяткувати його у Москалівці"

17.05.16 10:14 0 673
У селі Москалівка, що на Лановеччині – на малій батьківщині 14 травня святкував свій ювілей всесвітньовідомий художник Іван Марчук.

«Я б уже давно поїхав з України, але як же я покину свою Москалівку, людей, які так мене люблять», - сказав він у своєму виступі. І справді, на зустріч зі своїм славетним земляком зійшлось усе село.

Учні, підготовлені заслуженим вчителем України Галиною Поплавською, розповідали про москалівське буття майбутнього генія, про його батьків, читали вірші про те, чим жив і що любив маленький Івась, … Іван, аж до його найщасливішого дня за визнанням самого художника – до вступу у Львівське училище прикладного мистецтва. Маленькі москалівчани виступали так, що час зупинився – усі слухали затамувавши подих, не заглядаючи на годинник.

Пізніше дочка художника, Богдана Півненко скаже: «Чесно кажучи, не сподівалась, що у Москалівці так тонко зуміють відчути душу художника і зобразити її в образах так здорово. Вони якось чутливо це зробили, не байдуже, не формально, а якось так вжилися в його систему світосприйняття і вони якось так це все піднесли - мені здається пів-зали просльозилось». Богдана грала найулюбленіший твір Івана Степановича – «Мелодію ля-мінор» Мирослава Скорика.

Зробив подарунок Івану Марчуку і заслужений журналіст України Олег Снітовський – його фотовиставка, яку урочисто відкрили 15 квітня в Українському домі «Перемога» міста Тернопіль, відповідно до обіцянки розпочала свою подорож Тернопільщиною з села Москалівка. З фотопортретів Івана Марчука на москалівчан дивилась завмерла в миті душа живописця, сповнена то вселенського суму, то невимовної ніжності. Назвою кожної з цих фотокартин були слова із віршів.

Не обійшлось і без жартів. Усі бажаючі змогли придбати невеличкі книжечки – «Іван Марчук у шаржах Миколи Дмітруха» з автографами присутнього на святі автора.

Не на сцені – у залі, в дружній атмосфері свої вітання висловили Івану Марчуку Москалівський сільський голова Галина Загородня, голова Лановецької районної державної адміністрації Юліан Сірант, голова Лановецької районної ради Руслана Кушнір, Лановецький міський голова Роман Казновецький, начальник управління культури Тернопільської облдержадміністрації Григорій Шергей та багато-багато друзів митця.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: На Вінниччині відкрито ...

КОМЕНТАРІ