Особливості фільтрів з системою зворотного осмосу

Особливості фільтрів з системою зворотного осмосу

18.05.16 22:06 0 656

Із усіх існуючих сучасних систем підготовки води, за вирахуванням, звичайно ж, дистиляції, найвищі показники чистоти одержуваного продукту мають установки, що працюють за принципом зворотного осмосу.

Експерименти з розробки та впровадження подібних фільтруючих станцій почали вестися близько 50 років тому, а сьогодні таке обладнання міцно зайняло свої позиції в промисловості, медицині, житлово-комунальній сфері, увійшло в повсякденний побут людей. До речі, в Україні придбати систему зворотного осмосу для очистки води можна в інтернет-магазині: alfafiltr.com. Тут ви знайдете продукцію як вітчизняного виробника, так і імпортні аналоги по самим привабливим цінам.

Як працює зворотньосмотична установка очищення води?

Щоб зрозуміти механізм подібного очищення води, потрібно, перш за все, розібратися з поняттями, що таке осмос.

Якщо розділити посудину напівпроникною мембраною, і заповнити обидва одержані відсіки однією рідиною (в нашому випадку - водою) з різною концентрацією домішок, то така система стабільною не стане.

Відповідно до законів фізики, вода буде прагнути вирівняти загальну концентрацію, і стане самостійно, без будь-якого зовнішнього впливу, при рівності тиску в обох половинах, перетікати через пори мембрани в бік більш насиченого розчину. Спрощено це і називається явищем осмосу.

А ось якщо прикласти до половини посудини з більшою концентрованістю зовнішній вплив - тиск необхідної величини, то почнеться зворотний рух рідини. При цьому мікроскопічні пори мембрани вільно пропускають молекули води (близько 0,3 нм), але затримують всі інші включення, що мають більші розміри.

Запускається процес, прямо протилежний осмосу, який і отримав відповідну назву «зворотний осмос». У підсумку в резервуарі з одного боку мембрани концентрація домішок зростає, і цей насичений розчин періодично скидається в дренаж, а по інший бік накопичується профільтрована вода, яка надходить в акумулюючі ємності для подальшого споживання.

У теорії, зворотноосмотичному очищенню підлягає вода будь-якого ступеня забруднення. Подібна технологія очищення звільняє її практично від усіх розчинених мінеральних солей і форм біологічного життя - бактерій і вірусів, і на виході рідина виходить близька до дистильованої.

Але, це не зовсім так - справа в тому, що мембрана не затримує вільні атоми хлору, який дуже часто використовується в централізованих системах водопідготовки, і деякі летючі органічні сполуки.

Крім того, сама по собі мембрана досить вразлива до великих суспензій - вони можуть швидко закрити пори.

Виходить, щоб в повній мірі вирішити питання повноцінного очищення води, її необхідно пропустити через кілька попередніх фільтрів механічного та хімічного принципу дії. Ця особливість врахована розробниками зворотньоосмотичних установок.

Сама мембрана «упакована», як правило, в циліндричний картридж, через який подається напір води, в результаті вона розділяється на чисту (пермеат) і концентрат, що видаляється в дренаж.

До, власне, зворотньоосмотичного блоку встановлюють напірний насос, механічний фільтр тонкого очищення води (близько 5 мкм), фільтр із заповненням з активованого гранульованого вугілля, сорбуючий хімічні складові.

Може ставитися і третій рівень - ще один вугільний фільтр, розрахований на видалення складної органіки.

Спори про користь і шкоду води, одержуваної за такою технологією, не вщухають. З одного боку - вода безпечна для споживання, з іншого - вона майже повністю демінералізована, тобто не має ні смаку, ні запаху. Пити її або вживати для приготування їжі не зовсім звично для людського сприйняття і, як стверджують деякі вчені, не особливо корисно для організму.

Щоб прийти до «золотої середини» розробники систем очищення постачають їх додатковими елементами:

  • Це - мінералізатор, який в потрібних пропорціях збагачує воду нешкідливими, необхідними організму мінералами;
  • І другий елемент - вугільний пост-фільтр для завершального процесу очищення;
  • Іноді використовується біотермічний картридж, що нормалізує структуру води на виході, і спеціальна УФ-лампа для повної стерилізації, якщо це необхідно.




Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: «Вікно в Америку» для ...
Наступна новина: Варіанти,як можна ...

КОМЕНТАРІ