У Рівненській області рятувальники провели тактико-спеціальні навчання на одному із найбільших водних об’єктів обласного центру

У Рівненській області рятувальники провели тактико-спеціальні навчання на одному із найбільших водних об’єктів обласного центру

19.05.16 19:17 0 623
Статистика свідчить, що кожен рік на водних об’єктах області гине понад 50 чоловік. Водяна стихія забирає, як правило життя у тих, хто проявляє безпечність та легковажність, нехтуючи елементарними заходами безпеки. Основними причинами утоплень традиційно залишаються купання у нетверезому стані, порушення правил поведінки на воді, невміння плавати та безконтрольність з боку батьків за дітьми.

З метою запобігання та попередження загибелі громадян на воді та у зв’язку з офіційним відкриттям на Рівненщині 15 травня сезону купання, 18 травня в Рівному, на одному із найбільших водних об’єктів міста, озері «Басів Кут», рятувальники провели тактико-спеціальні навчання з організації рятування людей на воді у літній період.

В тренуваннях приймав участь особовий склад оперативно-рятувальної служби Головного управління ДСНС, матроси-рятувальники, працівники медицини катастроф та швидкої допомоги, загальною кількістю 30 чоловік. Також до тренувань були залучені спеціальна техніка та рятувальні засоби на воді, а саме: автомобіль першої допомоги «Дельфін», спеціальна аварійно-рятувальна машина, водолазно-моторний катер та легкий човен Вега-3.

За першим тактичним задумом внаслідок ускладнених погодних умов четверо рибалок не в змозі були дістатися до берега. Їм на допомогу одразу був направлений катер з водолазами рівненської обласної комунальної аварійно-рятувальної служби. Чоловік безпечно доправили до суші.

За другим тактичним задумом до Служби порятунку на номер «101» від місцевого жителя надійшло повідомлення про те, що на озері сталося перекидання веслового човна з людиною. До місця події негайно був направлений пожежно-рятувальний підрозділ. Співробітники ДСНС на рятувальному човні дістали з води постраждалого. Врятованому негайно надали першу медичну і психологічну допомогу.

Такі навчання дозволяють кожній із служб не лише додатково перевірити боєготовність своїх підрозділів, а й перевірити та вдосконалити рівень координації дій під час порятунку людей на водних об’єктах.

Зважаючи на те, що купальний сезон на Рівненщині тільки розпочався та з метою попередження трагедій, Головне управління ДСНС України у Рівненській області нагадує громадянам основні правила безпечної поведінки на воді: при високій температурі повітря і низькій воді, виникає гостре переохолодження тіла, що приводить до холодового шоку і загибелі людини. Найчастіше це явище трапляється тоді, коли ще вода недостатньо прогрілася. Коли людина потрапляє в таку воду у неї стається різке охолодження тіла в результаті чого судома зводить руки й ноги, утруднюється дихання, повністю паралізується рух. В такому стані потерпілий не має змоги кликати на допомогу. Не рекомендується купатися поодинці біля крутих і зарослих густою рослинністю берегів. Пірнати можна лише там, де є для цього достатня глибина, прозора вода, рівне дно. Не забувайте про самоконтроль. При перших ознаках переохолодження негайно виходьте з води, переодягніться у сухий одяг, зробіть декілька фізичних вправ, простих рухів, присідань або пробіжку. Не поновлюйте купання. Особливо обережними повинні бути особи, які страждають на серцево-судинні захворювання. Час їхнього перебування у воді повинен обмежуватися 2-3-ма хвилинами. Перед купанням потрібно відпочивати. Спітнілому входити у воду не рекомендується. Перед зануренням у воду необхідно змочити обличчя та плечі. Це особливо важливо для тих, хто купається вперше в сезоні, а також для осіб похилого віку, які особливо чутливі до холоду. Не купайтесь у негоду, при сильному вітрі та великій хвилі. Не вміючи плавати, не заходьте у воду глибше пояса, щоб не оступитися і не потрапити на глибоке місце, в яму, чи не опинитися на сильній течії. Не купайтеся і не допускайте до води людей у нетверезому стані. Відомо, що у випадку алкогольного сп’яніння людина втрачає контроль за своїми вчинками і стає безпорадною у критичній ситуації. Не стрибайте у воду у незнайомих місцях, коли не знаєте глибини та стану водойми. Під час купання не подавайте оманливих сигналів про допомогу. Не запливайте за буї, які визначають зону купання. При відпочинку, побачивши на воді пустощі дітей – зробіть зауваження, - це може їм зберегти життя, запобігти трагедії. Виконуючи правила поведінки на воді ви захищаєте себе від нещасного випадку. Бажаємо, щоб ваш відпочинок приніс тільки задоволення.

ГУ ДСНС України у Рівненській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Регіональний сервісний ...
Наступна новина: Хірургічна ...

КОМЕНТАРІ