Хірургічна стоматологія,видалення зубів,відновлення

Хірургічна стоматологія,видалення зубів,відновлення

19.05.16 19:22 0 1056

Хірургічна стоматологія виділена в окремий самостійний розділ. Даний напрямок вивчає і практикує операції по збереженню зубів, підсадку кісткової тканини, підготовку та імплантацію зубів, а також різноманітні естетичні операції в пародонтології. Більш детально про цю область стоматології нам розповіть Карачун Д. А. - хірург-стоматолог київської клініки "Фортуна": fortuna-dent.com.ua.

Знайомство з хірургічної стоматологією варто починати з розбору структури зубів і розуміння причин їх видалення. Анатомія зубів: зуб складається з коронки (розташовується над яснами) і кореня (знаходиться в товщі щелепи). Міцність кріплення в товщі кістки забезпечується за рахунок зв'язок, що утримують зуб в альвеолі (лунці, гнізді в щелепній кістці).

Причин видалення зубів може бути маса, але найчастіше зустрічаються такі:

  • сильне руйнування зуба карієсом, яке не мождиво відновити іншими методами;
  • запущені випадки ураження периодонтальною хворобою (сильне розхитування зубів);
  • зламані зуби, що не підлягають відновленню;
  • неправильне розташування зубів в зубному ряду.

Пам'ятайте, перед прийняттям рішення про видалення зуба, лікар повинен ретельно оглянути порожнину рота, зробити рентгенівські знімки, оцінити стан зуба, його коріня і розташованої навколо кореня кістки. Також грамотний фахівець зобов'язаний поставити спеціальні питання, необхідні для отримання від пацієнта потрібних йому медичних відомостей (наприклад, уточнити, чи страждає клієнт якимось іншим захворюванням, поцікавитися, які ліки пацієнт застосовує і т. п.). Чим більше стоматолог буде знати не тільки про зубі, але і про здоров'я пацієнта, тим краще він зможе підібрати методи і способи майбутнього лікування. Гарним є лише той лікар, що всіма силами буде прагнути врятувати Ваш зуб, який до хірургічної стоматології готовий вдатися тільки в найостаннішу чергу.

Хоча і процес видалення зуба здається досить простим, але фахівець, щоб уникнути негативних наслідків повинен з усією відповідальністю підходити до кожного етапу, дотримуючись послідовності, щоб забезпечити успіх операції:

  • знеболювання і зуба, і оточуючих його кістки і ясен;
  • при видаленні зуба лікар повинен спершу розширити лунку, так як кістка, в якій утримується зуб, стискається. Для цього за допомогою інструментів стоматолог розгойдує зуб з деяким тиском вперед-назад. Після розширення гнізда фахівець в силах витягти зуб. АЛЕ! Іноді зуб так щільно сидить в лунці, або його корінь має таку складну форму, що навіть професіонал своєї справи не зможе в потрібній ступені розхитати лунку, щоб витягти з неї зуб. У таких складних випадках лікар розсікає зуб на фрагменти і витягує кожен окремо;
  • після видалення зуба з лунки в разі кровотечі стоматолог зазвичай її зупиняє шляхом накладення на порожню зубну лунку ватяний тампон, розташовуючи вату таким чином, щоб пацієнт міг щільно притиснути її прикушенням;
  • і, нарешті, останнім, але не менш важливим етапом є необхідність уважно вислухати, запам'ятати і дотримуватися рекомендацій для зведення до мінімуму можливих післяопераційних проблем.

На процес загоєння впливає ступінь труднощів при видаленні зуба: чим простіше проходила процедура, тим швидшим і легшим буде загоєння. Вона зазвичай проходить самостійно, без прямого контакту зі стоматологією, хірургія свою справу зробила, тепер все залежить від того наскільки Ви налаштовані на швидке одужання. Після видалення зуба, в щелепи залишається отвір, який з плином часу заповнюється кісткою: з кров'яного згустку, який заповнив лунку після видалення, в подальшому утворюється фіброзна тканина, яка формує в свою чергу протягом декількох місяців кісткову.

Післяопераційний період повинен супроводжуватися дотриманням запобіжних заходів щодо гігієни та догляду за областю видалення. Пам'ятайте, чим ретельніше ви будет стежити за гігієною місця видалення, тим швидше воно заживе. Також в разі, якщо Вас щось насторожує і турбує, Ви відчуваєте дискомфорт після процесу видалення, то зверніться повторно в свою стоматологію.




Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: У Рівненській області ...
Наступна новина: Юрій Юрик: "Влада ...

КОМЕНТАРІ