Що таке плоттер,загальне уявлення про графобудівника?

Що таке плоттер,загальне уявлення про графобудівника?

19.05.16 21:17 0 4226

Плоттер (або як його ще називають "Графобудівник") - це пристрій, що дозволяє відтворювати високоточні малюнки, креслення, карти, схеми та іншу інформацію на паперовому носії (кальці або ж папері формату А0 і менше). Побудова графічного об'єкта відбувається автоматично за допомогою пишущого елементу (пера).

Інтерфейси для зв'язку між плотером і комп'ютером

Для з'єднання плоттера з комп'ютером існує кілька інтерфейсів: SCSI, паралельний і послідовний інтерфейси, а також Ethernet. При підключенні за допомогою інтерфейсу Ethernet не потрібно з'єднуватися з потрібним комп'ютером за допомогою кабелю, так як плоттер має свою IP адресу і дозволяє будь-якому комп'ютеру в домашній мережі під'єднатися до графобудівника. У цьому плані плоттер має відмінні показники практичності і підвищує продуктивність праці, зокрема, якщо він встановлений в офісі, рекламному агентстві і т. д.

Історія плотера

Першим з'явився на світ плотер Calcomp 565. Він надійшов у продаж в 1959 році, в епоху бурхливого технологічного розвитку. В даний період комп'ютери, або електронно-обчислювальні машини (ЕОМ) були неймовірно гігантськими в порівнянні з сучасними ноутбуками і персональними комп'ютерами, до яких ми вже звикли.

Calcomp 565 відтворював графічну інформацію за рахунок переміщення паперу спеціальними коліщатками, граючи роль осі X, а переміщення пера забезпечувало малювання по осі Y.

В якості альтернативи Calcomp 565 винайшли новий прилад Computervision's Interact I, що став першою системою автоматичного проектування (CAD-система). Це був вдосконалений пристрій для перемалювання графіки в іншому масштабі, яким керувала обчислювальна машина. Малюючим елементом було кулькове перо. Плюсом даного пристрою була висока точність малюнка, що наносився на паперовий носій шляхом високоточного переміщення пера в межах області креслення, а в подальшій модернізації була впроваджена можливість використовувати різнокольорові пір'я різної товщини. Але був і недолік - для правильної роботи потрібен був простір, який відповідав області креслення.

У сімдесяті роки минулого століття HP і Tektronix, відомі корпорації цифрової техніки, показали світу плоттери зі стандартною роздільною здатністю розміром з робочий стіл, так звані "планшетні плотери", а в вісімдесяті вийшов менш габаритний і легший HP 7470. Він був незамінним засобом тиражування в сфері бізнесу, але з огляду на повільну швидкість друку вони виявилися малокорисними для роздруківки малюнків загального застосування. За часів, коли струменеві і лазерні принтери почали набирати популярність через їх високу швидкість друку, плоттерами поступово переставали користуватися. Але сьогодні плотери знову стали популярними і використовуються майже у всіх поліграфічних студіях. До речі приклади сучасного плотера ви можете подивитися на сайті: mini-ploter.com.ua.

Основні характеристики плотерів

До основних характеристик плотера відносяться:

  • формат носія;
  • розмір області креслення;
  • швидкість промальовування;
  • кількість вбудованої пам'яті;
  • точність нанесення зображення.

Головними параметрами плоттера є швидкість друку або швидкість переміщення паперу. Ці параметри залежать від того, який інтерфейс має сам плоттер.

Різновиди плотерів

За конструктивними особливостями плоттери діляться на:

  • рулонні;
  • планшетні.

Планшетні застосовують в основному для друку зображень на папері формату: А2 або А3. Для закріплення паперу плоттер застосовує магнітну, електричну або механічну фіксацію. Побудова графіки відбувається наступним чином: перо починає малювати з початкової позиції і відтворює малюнок до кінцевої точки.

Рулонні плоттери застосовуються для друку на великих форматах: А0 або А1. Чому він названий рулонним? Тому що папір, на який буде нанесений малюнок, закріплений у вигляді рулону. Коли плоттер доходить до кінцевої точки малювання, то відбувається обрізання паперу і видача готового зображення.

За типом пишучого блоку розрізняють плоттери, які містять:

  • струменевий блок;
  • лазерний блок;
  • електростатичний блок;
  • блок прямого виведення;
  • пір'яний блок.

Наприклад, якщо в основі пір'яного блоку складається перо або кілька різнокольорових пір'їн, то блок прямого виведення зображення відтворює малюнок завдяки нагріванню спеціальної термобумаги. Папір змінює колір в місцях нагріву в залежності від кількості тепла, переданого плотером.

Існують також ріжучі плоттери. По-іншому - катери. Вони використовуються в рекламних агентствах через те, що вони здатні вирізати літери або фігури будь-якої складності з паперу. З його допомогою можна без особливих зусиль виготовити плівку що буде сама клеїтися, картонні макети або текст реклами.




Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)

КОМЕНТАРІ