Види і склади піноутворювачів для пожежогасіння

Види і склади піноутворювачів для пожежогасіння

21.05.16 19:15 0 2628

Пінне пожежогасіння - порівняно недорогий і ефективний спосіб боротьби з вогнем. Принцип дії заснований на ізоляції поверхні від доступу кисню. В результаті створюються умови, при яких горіння стає неможливим. Для виготовлення піни використовується спеціальний піноутворювач для пожежогасіння.

Види ПО для гасіння пожеж

Піноутворювачі для пожежогасіння розрізняються по сфері застосування і кратності. Від характеристик концентрату залежить доцільність використання речовини для певних категорій загоряння:

  • Сфера застосування. Піноутворювач для гасіння пожеж може бути загального і цільового призначення. Перші речовини універсальні, але мають невисоку ефективність при гасінні нафтопродуктів і роботи в екстремальних умовах. Властивості цільового піноутворювача дозволяють його експлуатацію в умовах Крайньої Півночі. Виготовлення піни можливо за допомогою солоної води, одержуваний розчин буде морозостійким. Його прикладом може служити піноутворювач ТЭАС-Н;
  • Кратність. Вона вказує на загальний обсяг речовини по відношенню до води. Високий показник дозволяє використовувати отриманий розчин при об'ємному гасінны в замкнутих приміщеннях, низькый показник дозволяє використовувати отриманий розчин для обробки нафтових резервуарів. Середня кратність піноутворювача підходить для всіх випадків пожежі практично без винятків.

Порядок застосування піноутворювачів наступний:

  • У спеціальних ємностях склад змішується в необхідній пропорції. Визначити необхідну кількість можна з розрахунку горючості складованих матеріалів, за допомогою спеціальних таблиць, які є в інструкції по експлуатації;
  • Готова суміш направляється в протипожежну систему та розпорошується, рівномірно покриваючи палаючі матеріали;
  • Склад ПВ виготовлений на основі плівкотвірних піноутворювачів. В результаті розпилення на поверхні утворюється хімічна плівка, яка різко обмежує приплив кисню.

Плівкоутворювальні склади ефективні тільки в разі гасіння матеріалів, для горіння яких необхідний кисень. Найбільш ефективним вважається використання піни для всіх видів ПММ і нафтопродуктів.

Склад і властивості піноутворювальних речовин

Існує кілька варіантів хімічних складів, що дозволяють виготовляти піноутворювачі з тією або іншою часткою ефективності:

  • Синтетичний ПО - один з найбільш економічно вигідних розчинів. Має високу насиченість, виготовляється на основі вуглецю. Найчастіше синтетичний ПО використовується бригадами МНС під час гасіння житлових будинків та інших об'єктів;
  • Фторсинтетичний ПО - призначений для гасіння нафти і нафтопродуктів методом підшарової обробки поверхні з утворенням хімічної плівки;
  • Протеїновий ПО - дає можливість отримати стійку густу піну. При виробництві протеїнового ПО використовуються виключно рослинні компоненти без добавок, що робить ПО одним з найбільш екологічно безпечних і обмежує шкідливий вплив складу;
  • Фторпротеіновий - піноутворювач цільового призначення. Має найвищий коефіцієнт щільності серед аналогів. Корозійна активність зведена до мінімуму за рахунок додавання присадок. Може використовуватися при гасінні нафти.

Термін придатності піноутворювачів складає від 3 до 15 років. Час експлуатації визначає хімічний склад засобу. Практика показала, що термін зберігання ПО, які містять фтор на порядок вищий, ніж у решти продукції.




Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Наступна новина: Поліцейські з Буковини ...

КОМЕНТАРІ