Види автомобільних фарб і емалей

Види автомобільних фарб і емалей

22.05.16 23:57 0 2132

Якість фарбування автомобільного кузова, оцінити зможе навіть автолюбитель-початківець. Воно багато в чому залежить від правильності вибору автомобільної фарби. До речі, придбати якісну автомобільну фарбу ви можете в інтернет-магазині: www.flip.com.ua/avtomobilnyye_kraski/.

Склад і властивості автофарб

Незалежно від виду фарби в її склад завжди входять три обов'язкові компоненти: пігмент, розчинник і сполучна речовина. Пігмент задає тон і колір фарби, сполучна речовина фіксує пігмент на поверхні кузова і покриває фарбу після її висихання захисним глянцевим шаром, а розчинник потрібен для додання фарби необхідного ступеня плинності.

Важливим параметром будь-якої фарби є її твердість, виражена у відсотках щодо твердості скла. На кузові, пофарбованому м'якою фарбою будуть утворюватися подряпини навіть при незначних механічних впливах. При використанні занадто твердої фарби в місцях вібрацій і вигинів кузовних деталей будуть неминуче з'являтися сколи та тріщини.

Саме з цієї причини так важливо знайти золоту середину між твердістю і пластичністю автомобільної емалі. Показник твердості більшості сучасних фарб знаходиться в діапазоні від 50 до 55%.

Целюлозні фарби

Їх ще називають нітрофарбами. З'явилися досить давно і використовуються для фарбування автомобілів мало не з самого початку ери машинобудування. Нітророзчинник, що входить до складу целюлозних фарб, забезпечує їх швидке висихання при звичайній температурі повітря. На пофарбованій поверхні не встигає осісти пил, тому для фарбування не потрібні спеціальні камери.

Через те, що целюлозні фарби швидко блякнуть і після висихання потребують додаткового полірування, в даний час їх використовують в основному для дрібного ремонту.

Гліфтальові фарби

Також використовуються в малярних роботах досить давно, проте, на відміну від целюлозних фарб, при нанесенні на поверхню створюють більш міцний і товстий шар емалі з рівною і глянцевою поверхнею, яка після висихання не потребує полірування. Для якісного фарбування кузова досить нанести один шар лакофарбового покриття.

Не позбавлені вони і недоліків. Для затвердіння шару фарби при температурі повітря близько 20 0 С потрібно не менше доби, однак протягом ще 30 днів, поки не відбудеться повне затвердіння фарби, вона досить чутлива до механічних впливів і впливу на неї розчинників та інших хімічно активних речовин.

Скоротити час висихання гліфтальових емалей дозволяє їх сушка при температурі повітря до 80 0 С. Ще одним способом прискорити затвердіння фарби є введення до складу сучасних гліфтальових матеріалів різних активаторів сушки і затверджувачів. Популярність цього виду фарб у автомобільних малярів з кожним роком падає.

Акрилові емалі

Являються одним з найбільш затребуваних типів автомобільних фарб. Основна причина їх популярності - лакофарбове покриття після затвердіння набуває рівномірний блиск і не потребує полірування.

Висока температура для висихання фарби не потрібна, завдяки входженню до складу емалі спеціального затверджувача, вона досить швидко полімеризується навіть при 20 0 С. До того ж, в процесі висихання фарби є можливість усунути дрібні дефекти, що виникли при фарбуванні.

Недоліків у акрилових емалей два - необхідність наносити їх в два-три шари і досить висока вартість.

Алкідні фарби

Не меншою популярністю користуються і алкідні емалі. Будучи значно дешевшими акрилових фарб, вони забезпечують високу надійність і якість лакофарбового покриття.

Нанесення алкідної емалі зазвичай не викликає ускладнень, фарба лягає рівним товстим шаром, а після висихання покриття стає рівномірно глянцевим, стійким до впливу агресивних середовищ і механічних пошкоджень.

Єдиний її недолік - тривалий час висихання.

Порошкові фарби

Новинкою в ​​світі автомобільних емалей є порошкові фарби. За допомогою спеціального обладнання дрібні частинки сухої фарби намагнічуються і методом розпилення наносяться на кузов автомобіля. Після впливу на них високих температур, частинки фарби розплавляються і створюють на поверхні щільний шар однорідного покриття.

Одними металевими поверхнями використання порошкових фарб не обмежується, з їх допомогою можна фарбувати також пластикові та скляні деталі кузова машини. Отримуване покриття має високу міцність і довговічність.

Недолік використання порошкових фарб - необхідність придбання високотехнологічного обладнання.

Фарби на водній основі

Технологіі фарб на водній основі всього лише кілька років, однак новий вид лакофарбових матеріалів стрімко набирає популярність у всьому світі. Замість отруйного розчинника в них використовується звичайна вода. Завдяки надзвичайно малому розміру частки пігменту, такі фарби мають чудову адгезію і покриваність, а тому можуть наноситися прямо на стару фарбу.

Оскільки вода випаровується повільніше, ніж розчинники, фарби на водній основі сохнуть значно довше інших видів автомобільних емалей. Для нанесення таких фарб необхідно дороге устаткування, проте з розвитком технологій воно досить швидко стане масовим і отримає широке поширення.




Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: Як вибрати мийку в ...
Наступна новина: Что собой представляет ...

КОМЕНТАРІ