Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко привітав із ювілеєм відомого чернігівця,засновника оркестру «Філармонія» та фестивалю «Сіверські музичні вечори» Миколу Сукача

Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко привітав із ювілеєм відомого чернігівця,засновника оркестру «Філармонія» та фестивалю «Сіверські музичні вечори» Миколу Сукача

27.05.16 12:46 0 546
Учора, 25 травня, у Чернігівському обласному центрі фестивалів і концертних програм відбувся великий концерт Академічного симфонічного оркестру «Філармонія» з нагоди 70-річчя художнього керівника та головного диригента цього оркестру, заслуженого діяча мистецтв України Миколи Сукача.

З ювілеєм знаного в Чернігові та далеко за його межами диригента привітав і Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко. Він побажав маестро подальших творчих здобутків.

Напередодні, 20 травня, виконком Чернігівської міської ради одноголосно погодив проект рішення про присвоєння Миколі Сукачу звання «Почесний громадянин м.Чернігова».

Також за вагомий особистий внесок у розвиток культурно-мистецької спадщини України, високу професійну майстерність Заслужений діяч мистецтв України Микола Сукач нагороджений орденом «За заслуги» III ступеня та Почесною грамотою Кабінету Міністрів України.

Довідково:

Микола Сукач - засновник, головний диригент та художній керівник академічного симфонічного оркестру «Філармонія»Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм. Також він є засновником та художнім керівником міжнародного фестивалю класичної музики «Сіверські музичні вечори», що відбувається в Чернігові уже протягом 17 років.

Народився 25 травня 1946 року в місті Чернігові. Закінчив Харківський інститут мистецтв імені Івана Котляревського. Тривалий час керував симфонічним ор­кестром Чернігівського музичного учили­ща і був диригентом камерного оркестру Чернігівської обласної філармонії. У 1996 році Миколі Сукачу було присвоєно почесне звання „Заслужений діяч мистецтв Укра­їни”. А у 1999 році він створив симфонічний оркестр "Філармонія".

Співпрацював із симфонічними оркестрами Національної опери України, Національної філармонії України, Харківської обласної філармонії, Національним заслуженим академічним симфонічним оркестром України, Національним Одеським філармонійним оркестром, філармонійним оркестром Лас-Вегаса, Tular Symphony, UNLV Symphony. Диригував виставами Київського муніципального театру для дітей та юнац­тва та Донецького Національного театру опери та балету імені Анатолія Солов'яненка. Гастролював у США, Німеччині, Хорватії, Нідерландах, Іспанії, Португалії, Росії та Білорусі.

Микола Сукач повернув на Батьківщину музику незаслужено забутого українського композитора Сергія Борткевича, розшукавши та виконавши всі його твори. За відкриття Україні композитора Сергія Борткевича Микола Сукач був двічі номінований на здобуття Національної премії імені Тараса Шевченка.

У диригентському доробку Миколи Сукача - симфонії Гайдна, Моцарта, Брукнера, Малера, усі симфонії Бетховена, Брамса, Шуберта, Шумана, Чайковського, Рахманінова, симфонії й багато інших творів. Особливе місце в репертуарі Миколи Сукача посідає дев'ята симфонія Бетховена. Адже цей складний симфонічний твір є світовим мірилом професіоналізму диригента та оркестру.

Ім'я Миколи Сукача разом із симфонічним оркестром «Філармонія» давно стали для Чернігова синонімами бездоганного музичного смаку та професіоналізму. Джерелом натхнення та гарного настрою.

Прес-служба Чернігівської міської ради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чернівці: Подяку за ...
Наступна новина: Чернівецькі школярі здобули ...

КОМЕНТАРІ