Чернівці: Дитячий садок у Садгорі отримуватиме тепло з повітря і сонця

Чернівці: Дитячий садок у Садгорі отримуватиме тепло з повітря і сонця

28.05.16 16:40 0 550
Відтепер дитячий садок №23, що у Садгорі, отримуватиме гарячу воду завдяки енергії сонця і повітря. Це стало можливим після реконструкції системи опалення та гарячого водопостачання.

Тут встановлено шість пласких сонячних колекторів auroTHERM 135 VD та тепловий насос «повітря-вода» aroTHERM VWL 115/2A потужністю 11 кВт виробництва фірми Vaillant (Німеччина). Вода нагрівається у проточному режимі.

Обладнання не вимагає постійної присутності обслуговуючого персоналу і працює в автоматичному режимі. Система має енергетичне оптимізоване управління, що дозволяє подавати в систему нагріву максимально можливу кількість енергії навколишнього повітря.

Термін експлуатації обладнання 20 років, його вартість – 520 тис. грн. Загальна вартість реконструкції системи опалення та водопостачання – 810 тис.грн. Термін окупності обладнання згідно техніко-економічного обґрунтування – 5,5 років.

«Значна перевага запровадження інноваційних технологій у тому, що ми більше не використовуємо газ та вугілля: тепер ми все отримуємо від природи, – зазначив міський голова Олексій Каспрук. – Орієнтовно за п'ять років цей проект має окупитися, тож гроші повернуться громаді. Обладнання від провідного європейського виробника Vaillant гарантовано має прослужити двадцять років. Тобто протягом 15-ти років ми заощаджуватимемо чималі кошти. Цей проект реалізовано за кошти міського бюджету. Депутатський корпус погодив отримання кредиту від скандинавських країн на проект з енергоефективності у закладах бюджетної сфери. 36 таких будівель буде повністю тепломодернізовано. Йдеться про утеплення фасадів, підвалів, горищ, заміну систем теплопостачання і вентиляції. До слова, система вентиляції не у всіх закладах відповідає навіть радянським стандартам, не кажучи вже про сучасні. Завдяки таким проектам місто зможе економити близько 12 мільйонів гривень на рік. А за ці кошти щороку можна будувати по одному дитячому садочку».

«Це один із яскравих прикладів втілення екологічних енергозберігаючих технологій, – каже комерційний директор «Вайллант Групп Україна» Світлана Демчук. – Чернівці є одним з перших міст, яке використало кошти міського бюджету для такого проекту. Ми сповідуємо цінності енергозбереження, збереження екологічно чистого середовища, зберігаючи природу для наших дітей. Наш екологічний внесок полягає в тому, що ми гріємо воду завдяки енергії повітря і сонця. Навіть за сильних морозів наш насос дозволяє забезпечити оселю теплом. Сподіваюся, ці дітки, побачивши таке інноваційне обладнання, у майбутньому теж створять щось інноваційне».

«Від колективу і батьківської громадськості дякуємо міській раді за те, що ми починаємо впроваджувати у місті екологічно чисті джерела тепла, які використовуються на благо людям, – каже завідувач ДНЗ №23 Леся Шипітко. – Дуже радіємо, що наші дітки протягом цілого року будуть забезпечуватися гарячою водою».

«Використання інноваційних технологій, збереження природних ресурсів. Ми пішли на цей крок у тому числі і з метою популяризації цих технологій серед населення міста, а також підприємств і установ», – зазначає Олексій Каспрук.

Про це повідомили у Чернівецькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чернівці: Результати ...
Наступна новина: На Вінниччині відбувся ...

КОМЕНТАРІ